Prošlé salámy, přehřáté sýry a další prohřešky

Ve třetím květnovém týdnu se inspektoři Státní veterinární správy nesetkali s mnoha problémy, nicméně, některé stojí za to zmínit.

Ve Středočeském kraji zjistili v obchodě v Černošicích zhruba 3 kg polosuchého salámu a klobás, které byly již 14 dní prošlé. V Jihomoravském kraji pak objevili přes kilogram játrového sýra, který měl více než týden po datu použitelnosti.

Na farmářském trhu v Hranicích (Olomoucký kraj) zjistili inspektoři krajské veterinární správy „příliš zahřáté sýry“ (25,5 °C), a to výrobce deklaroval skladovací teplotu 2 – 5 °C (maximálně 18 °C). U jiného prodejce tamtéž pak sýry skladované při teplotě 26,2 °C, výrobce deklaroval 4 – 8 °C. Navíc tento prodejce nepředložil doklad o původu zboží. Dále pak, opět v Hranicích, nebalené masné výrobky, které měly na pultu 26, °C a ve vitríně 18,2 °C, přičemž výrobce uvádí 1 – 7 °C.

„Přehřáté“ sýry původem ze Slovenska nabízel prodejce i na farmářském trhu v Hostivicích (Středočeský kraj). Bryndza vážená měla deklarováno na obale 8 °C, a byla teplejší o více než 5 °C. A sýrová mísa proti uvedeným 6 °C měla více než o 16 °C!

V Pardubickém kraji inspektoři krajské veterinární správy prokázali u 241 kg myslivecké klobásy z Polska (PL 24790209 WE) nedeklarované drůbeží strojně oddělené maso.

Skladování a nabízení k prodeji při vyšších teplotách, než jak uvádí výrobce, je závažným nedostatkem. Při vyšších teplotách se velmi snadno rozmnoží bakterie, které způsobují kažení výrobku a mohou být také příčinou onemocnění lidí.

Všechny uvedené případy se řeší, je zahájeno správní řízení o uložení pokuty a problematické výrobky je zakázáno uvádět do oběhu.

Zdroj: SVS