Rybí výrobky s malým obsahem masa

Komě rutinních veterinárních kontrol výrobků, výrobců a příchozích zásilek potravin živočišného původu se inspektoři Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj zaměřili cíleně na ověření deklarovaného obsahu rybích výrobků.

Tato akce probíhala v květnu a červnu. Bylo odebráno 18 vzorků, z nich bylo 5 nevyhovujících. Ve všech případech bude zahájeno správní řízení za účelem udělení pokuty. Ředitel KVS pro Středočeský kraj Zdeněk Císař dodává, že ve 2 případech již bylo již řízení zahájeno,  pokuty uloženy, ale ještě nenabyla právní moci, v dalších případech řízení probíhá.

Společnost z Hostivic uváděla do oběhu výrobek vietnamské Loupané krevety 1000 g, výrobek měl obsahovat 750 g krevet a 250 g glazury, ale obsahoval pouze 685,4 g krevet.

Firma z Dolních Jirčan nabízela filety z pangase bez kůže z Vietnamu, přičemž místo deklarovaných 100 % pangase výrobek (Pangas dolnooký, filety bez kůže, hluboce zmrazené, 3 kg blok) obsahoval 76,56 % plus mínus 10 % ryby.

Ve výrobku Sleďové filé v salza omáčce 100 g původem z Polska byl uveden obsah masa 470 g a ve skutečnosti zjištěno jen 387,9 g. Nabízela firma z Velkých Přílep.

Firma se sídlem v Praze 4 nabízela polský výrobek Makrelový salát provensale – rybí konzervu, deklarovaný jako „bez použití konzervačních látek“, nicméně laboratorním vyšetřením byla prokázána kyselina benzoová.

Ve velkoskladu v Cerhovicích inspektoři zjistili, že ve výrobku TIKO Fish-burger – 4 rybí karbanátky bylo proti deklarovaným 52 % masa jen 42,93 %.

Všichni dotyční musejí počítat s uložením pokuty za klamavé označení. I když se nejedná o výrobky zdravotně závadné, lze za klamavé označení uložit podle zákona o potravinách pokutu až do výše 50 milionů korun.

Zdroj: SVS