Co musí být uvedeno na obalu sýrů

Současný trh nabízí nepřeberné množství druhů sýrů. Jak se v nich orientovat, napoví informace, které musejí být uvedeny na obale.

 Sýr se na obale značí:
• názvem druhu;  tavený sýr, tavený sýrový výrobek a syrovátkový sýr rovněž názvem skupiny,
• u skupiny přírodních sýrů lze sýr označit názvem podskupiny podle konzistence,

• obsahem tuku nebo tuku v sušině, obsahem sušiny,
• použitou ochucující složkou,
• upozorněním „vyrobeno z nepasterovaného mléka“, nebo údajem o tepelném ošetření hotového výrobku, pokud k němu došlo,
•  jako „tavený sýrový výrobek“, pokud tavený sýr obsahuje více než 5 % laktózy,
• jako „nízkotučný“ lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejvýše  30 % hmotnostních,
• jako vysokotučný lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejméně 60 % hmotnostních,
• jako jednosložkový výrobek lze sýr označit, pokud  surovinou  je pouze mléko,  sýrařské  kultury, syřidlo a chlorid vápenatý a přísadou jedlá sůl do 2,5 % hmotnostních,
• datem použitelnosti se označí tvaroh a čerstvý nezrající sýr, ode dne výroby,
• u ostatních sýrů je uvedena doba minimální trvanlivosti, od doby ukončení zrání,
• údajem o nutnosti spotřeby po otevření obalu,
• označením „sýrový“ lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku,
• pro vícesložkový výrobek ze sýrů lze použít označení „sýrový dort“, „sýrový dezert“,  „sýrová roláda“, „salámový tavený sýr“,
• energetická hodnota v kJ/100g,
• obsahem jednotlivých přísad s výjimkou nutných surovin, u čerstvých sýrů a výrobků ze sýrů obsah soli, 
• při prodeji nebaleného nebo krájeného sýry musí být příslušné údaje (název, obsah tuku, u čerstvého sýry trvanlivost) uváděny na jmenovce umístěné těsně vedle výrobku.

 

Autor: lb