Výsledky nových veterinárních kontrol
Prošlé potraviny
Inspektoři Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj zjistili v prodejně v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí 6 kg Davelské šunkové tlačenky a klobáskového kabanosu týden po datu použitelnosti, v Novém Městě u Karviné stejný případ u 21 kg pařížského salámu, drůbeží tlačenky a královského žebírka.
Doložení původu nabízeného zboží
V Moravskoslezském kraji dále zjistili inspektoři 21 kg drůbežích výrobků „neznámého původu“. V Jihomoravském kraji na nákupním trhu v Hodoníně zjistili 74 kg pařených sýrů, opět bez dokladu původu, a ve Zlínském kraji v Chropyni totéž u 9 kg masných výrobků (uzené koleno, Valašská klobása, pološunková klobása a grilovac?? klobása).
Aby zásilky mohly být veterinárně posouzeny, je příjemce povinen, podle nařízení vlády, nahlásit takovouto zásilku místně příslušné krajské veterinární správě minimálně 24 hodin předem. Ve Zlínském kraji tak neučinil příjemce v Hulíně u 1395 kg kuřat z Polska.
Dosržení správné skladovací teploty
Ve Zlínském kraji zjistili, že na městském tržišti prodejce nabízel 8 kg tvarohu a 6 litrů mléka v pet lahvích při teplotě nad 24 °C. Podobně tomu bylo v Jihomoravském kraji, v Modřicích, kde prodejce nabízel smyslově změněné (zápach) kuřecí maso při teplotě o 5 °C vyšší, než je povoleno (5 balení).
Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty a výrobky, které byly po době minimální trvanlivosti, popřípadě byly narušené, byly vyřazeny z oběhu a bylo nařízeno jejich neškodné odstranění (tj. likvidace v asanačním podniku).
Zdroj: SVS