Za tajemstvím potravin aneb Víš, co jíš?

Je těžké vysledovat, kdo první vyslovil termín „potravina s příběhem“, který je dnes hitem v označování některých potravin. Ale proč až dnes? Vždyť je jisté, že od nepaměti má svůj příběh každá potravina.

Například chléb. Někde na poli vyrostla pšenice, někde z ní mlynář umlel mouku, někde z ní pekař upekl chléb, někde si jej pak koupil zákazník…

Jisté je také, že každá potravina má nějaké složení, něco obsahuje – něco, co lidskému tělu prospívá. Nebo také neprospívá. Proto je také jisté, že s potravinou se musí zacházet tak, aby byla vždy pro člověka bezpečná, a to během celé její cesty „od vidlí po vidličku“, tedy od umletí mouky až po přinesení chleba domů.

Cesta potravin „od vidlí po vidličku“ se může stát i dobrodružnou cestou za poznáním. Pro všechny, kteří by se chtěli na tuto cestu za tajemstvím potravin vydat, připravilo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem v Praze již podruhé dvoudenní akci pro celou rodinu.

Poslední květnový víkend, 28. a 29. května od 9 od 17 hodin budou v prostorách muzea v Kostelní ulici v Praze 7 připravena stanoviště zábavné soutěžní hry nazvané Za tajemstvím potravin, aneb Víš, co jíš?

Které potraviny pocházejí od zvířat? Které ovoce a zelenina roste u nás v Česku? Z čeho si připravit zdravou snídani? Jak správně potraviny nakupovat, uvařit a kde mít jídlo uložené? Proč pít, i když nemáme žízeň? Kudy v těle potrava putuje? To je výběr témat, s nimiž se děti i dospělí seznámí formou jednoduchých úkolů, interaktivních her, kvízů, poznávacích testů i krátkých videí.

V cíli soutěžní hry děti dostanou na základě vyplněné hrací karty diplom a odnesou si také zajímavé ceny.

Po dobu konání akce bude vstup do muzea zdarma, takže se nabízí možnost prohlédnout si také několik zajímavých expozic, například o historii obalů na potraviny či o rybách a rybářství. Nebo obdivovat krásu historických traktorů či navštívit zvířata na malé muzejní farmě.