Zjištění antimikrobiální látky v polském drůbežím mase
Po týdnu intenzivních kontrol polského drůbežího masa našla Státní veterinární správa první zjištění. Sice se nejedná o metronidazol, ale jinou, zatím přesně nezjištěnou antimikrobiální látku, kterou prokázali ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě.
Ve vzorcích, které odebrali inspektoři Krajské veterinární správy pro Pardubický kraj v místě určení, prokázali ve Státním veterinárním ústavu v Jihlavě zatím přesně nezjištěnou antimikrobiální látku v zásilce polského drůbežího masa. V současné době probíhají další analýzy, které určí, jaké konkrétní antibiotikum se v mase nalézá.
Šlo o mražené kuřecí stehenní řízky o hmotnosti 600 g. Do ČR bylo dodáno 2000 kusů těchto stehenních řízků, celkem 1 200 kg. Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen v Poličce a Jičíně a bylo zahájeno jejich stahování. Pokud si někdo výrobek zakoupil, má možnost výrobek vrátit prodejci.
Výrobek: Mražené kuřecí stehenní řízky 600 g
V??robce: Firma Handlowa ALMA Sp. z o.o.; 98-235 Błaszki Cienia 11; schvalovací číslo: PL 10143902 WE
Datum minimální trvanlivosti: 19. 10. 2013
Vyrobeno: 19. 10. 2012
Nesprávné používání antibiotik vede mnohdy ke vzniku rezistence neboli odolnosti infikujících bakterií vůči používanému antibiotiku. Jedním z opatření proti narůstajícímu problému rezistence je zákaz použití konkrétních antibiotik u zvířat produkujících potraviny a tak umožnit jejich výhradní použití pro léčbu lidí. Důsledkem nedodržování ochranné lhůty, tj. doby od poslední aplikace léčiva do doby než může být zvíře poraženo a jeho produkty mohou být předkládány spotřebitelům, je i kontrola reziduí, tj. zbytků veterinárních l??čiv v živočišných potravinách. Pokud se zjistí zbytky antibiotik nad hodnotu stanovených maximálních limitů, svědčí to zpravidla o tom, že nebyla ochranná lhůta dodržena a potravina je nepoživatelná a musí být zlikvidována. Jinak by konzumace potravin s nadlimitními zbytky antibiotik přispívala k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí a tím by se antibiotická léčba stávala postupem času méně účinnou.
Zdroj: SVS