Často nedostatkové živiny ve stáří

S přibývajícím věkem ubývá svalová hmota a rychlost metabolismu a v pokročilém stáří se u některých osob postupně snižuje také celková tělesná hmotnost. Funkce trávicí soustavy se zhoršují, dochází k sníženému vstřebávání některých minerálních látek a vitaminů, zejména v souvislosti s různými onemocněními.

Chuť k jídlu a pocit žízně se snižuje, je redukován počet chuťových pohárků, což může v důsledku vést k nedostatečnému příjmu jak energie, tak také vitaminů, minerálních látek, vlákniny a často i dehydrataci z nedostatečného příjmu tekutin.

Jak se výživové potřeby mění s věkem:

  • potřeba energie se lehce snižuje, ale některá onemocnění ji naopak zvyšují,
  • potřeba tekutin se nemění, ale snižuje se pocit žízně,
  • potřeba bílkovin se nemění, ale je náročnější ji naplnit,
  • potřeba vlákniny se nemění, ale bývá málokdy naplněna,
  • potřeba vitaminů a minerálních látek se nemění, často některé chybí.

Potřeba energie se ve vyšším věku nad 60 let pohybuje u mužů mezi 2000–2600 kcal a u žen mezi 1600–2200 kcal, záleží na celkovém zdravotním stavu a pohybové aktivitě. Neměla by chybět žádná ze základních skupin potravin – ovoce, zelenina, obiloviny, kvalitní bílkoviny (maso, vejce, ryby), mléčné výrobky a ořechy/semínka.

Ve stáří je důležité:

  • Pravidelnost ve stravování: nevynechávat žádné denní jídlo.
  • Dostatečná pestrost stravy: to znamená každý den mít na talíři dostatek porcí jednotlivých skupin potravin a střídat různé druhy v rámci jedné skupiny (např. různé druhy ovoce, zeleniny, luštěniny apod.).
  • Dostatek bílkovin: kvalitní bílkovinu zajistí maso, ryby, vejce, mléčné výrobky, luštěniny. Pomohou udržovat svalovou hmotu.
  • Dostatek tekutin: Kromě nápojů může pomoci k udržení hydratace také mléko, ovoce, zelenina a další potraviny s vyšším obsahem vody. Nápoje s vysokým množstvím přidaných cukrů nebo soli nejsou vhodné.
  • Doplňovat rizikové živiny: je důležité přijímat dostatek vápníku, vitaminu D, vlákniny a vitaminu B12. Ostatní živiny jsou také velmi důležité, tyto jsou ale často nedostatečné:
    • Vápník: je důležitý pro hustotu kostí. Vyšší koncentrace je v mléčných výrobcích, ale obsahuje ho v dobře vstřebatelné formě také brokolice, kapusta, květák, zelí nebo rybičky s měkkými kostmi (např. sardinky v konzervě). 
    • Vitamin B12: je nezbytný pro tvorbu nových krevních buněk a funkci nervového systému. Jeho vstřebatelnost se může s věkem snižovat. Je proto vhodné se poradit lékařem na případném užívání doplňků stravy s tímto vitaminem.
    • Vitamin D: ve vyšším věku mají osoby s nižší hladinou vitaminu D v krvi vyšší riziko snížené hustoty kostí. To může vést k častějším zlomeninám. Ve vyšším věku je vhodná suplementace na doporučení lékaře.
  • Vláknina: ovlivňuje funkce trávicího traktu, například jeho pohyblivost, a pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění či diabetu. Vyskytuje se v ovoci, zelenině, luštěninách a ořeších či semínkách.
  • Aktivní životní styl: fyzická aktivita podporuje udržení svalové hmoty, pevnost kostí, mozkové funkce, rovnováhu aj. Alespoň dva dny v týdnu je vhodné se věnovat aktivitám, při kterých svaly pracují více než obvykle.

Autor: dh