Bakterie ze syrového masa se mohou snadno přenést na naše ruce a vše, čeho se dotýkáme, včetně jídla připraveného ke konzumaci. Tomu se říká křížová kontaminace. Může k ní dojít, pokud syrové maso přijde do kontaktu s čímkoli včetně talířů, příborů, prkének, které se pak dostanou do kontaktu s ostatním jídlem.

Několik základních rad, jak křížové kontaminaci zabránit:

  • Vždy si umyjte ruce po dotyku se syrovým masem.
  • Používejte odlišné kuchyňské potřeby pro syrové a tepelně upravené maso.
  • Nikdy nedávejte tepelně upravené maso na talíř či povrch, na kterém bylo maso syrové.
  • Uchovávejte syrové maso odděleně od potravin, jako jsou saláty, pečivo, již připravených k jídlu.
  • Nepokládejte na grilu syrové maso vedle pečeného nebo částečně pečeného masa.
  • Nepoužívejte šťávu či marinádu ze syrového masa na hotový pokrm.

 

Zdroje: www.nhs.uk, www.eatwell.gov.uk

 

Autor: ms