Bakterie ze syrového masa se mohou snadno přenést na naše ruce a vše, čeho se dotýkáme, včetně jídla připraveného ke konzumaci. Tomu se říká křížová kontaminace. Může k ní dojít, pokud syrové maso přijde do kontaktu s čímkoli včetně talířů, příborů, prkének, které se pak dostanou do kontaktu s ostatním jídlem.
Několik základních rad, jak křížové kontaminaci zabránit:
- Vždy si umyjte ruce po dotyku se syrovým masem.
- Používejte odlišné kuchyňské potřeby pro syrové a tepelně upravené maso.
- Nikdy nedávejte tepelně upravené maso na talíř či povrch, na kterém bylo maso syrové.
- Uchovávejte syrové maso odděleně od potravin, jako jsou saláty, pečivo, již připravených k jídlu.
- Nepokládejte na grilu syrové maso vedle pečeného nebo částečně pečeného masa.
- Nepoužívejte šťávu či marinádu ze syrového masa na hotový pokrm.
Zdroje: www.nhs.uk, www.eatwell.gov.uk
Autor: ms