V současné době se na celém světě každoročně likvidují desítky milionů tun potravin a nápojů, přitom většina mohla být zkonzumována. Likvidují se především z důvodů prošlé doby minimální trvanlivosti nebo použitelnosti.
Jíst ani pít pokrmy a nápoje po době vyznačené na etiketě není vhodné i přesto, že mnohdy ještě na první pohled dobře vypadají i voní. Mohlo by to ohrozit vaše zdraví! Když ale zmrazíte nebo uvaříte potravinu před končením doby použitelnosti, můžete ji uchovat déle. Doba minimální trvanlivosti a použitelnosti se týká více kvality než bezpečnosti potravin. Takže když doba vyprší, neznamená to, že potravina bude škodlivá, ale může začít ztrácet svou chuť nebo složení.
Existuje několik jednoduchých rad, jak snížit odpad z potravin, ušetřit peníze a přitom mít jistotu, že tato strava je bezpečná. Nejjednodušší je nekupovat ani nevařit více jídla, než jsme schopni sníst.
Odpad ze zbytků jídla můžeme vyhodit do popelnice, a to v případě, že se jedná o tvrdý odpad, který nemůže být rozložen na kompostu např. kosti apod. Měkký odpad jako například zbytky zeleniny, natě apod. lze vyhodit do nádob označených jako bioodpad.
Nejrůznější zbytky z kuchyně (slupky, zbytky ovoce a zeleniny, skořápky od vajec, odřezky čajové sáčky, kávová sedlina) jsou bioodpadem, neboli biologicky rozložitelným odpadem. Pokud máte zahradu, můžete si pořídit domácí kompostér. Vyrobený kompost pak můžete vyhodit třeba na louku, zahrádku nebo použít do květináčů ke kytkám. Občané bydlící v panelových či činžovních bytech mohou také kompostovat. Pro tyto účely je vyroben speciální kompostovací koš, který lze umístit na balkoně nebo existuje možnost bioodpad házet do speciálních popelnic nebo kontejnerů.
Biologický odpad lze také odnést do sběrného dvora. Pokud není možno zužitkovat větší množství biologického odpadu, může být přistaven velkokapacitní kontejner (placená služba). Pro moderní způsob kompostování byl vyroben také tzv. BIO filtr. Tento BIO filtr je instalován na víko od nádoby (120 l). BIO filtr umožňuje regulovat bakterie, plísně a zápach pomocí speciálních mikroorganizmů.
http://detem.mzp.cz/odpady.shtml
http://www.ekosepar.cz/htm/prirucka.htm
Autor: ms