Při nakupování je nezbytné dodržovat hygienické zásady tak, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Všechny potraviny, které je možné koupit, by měly být zdravotně nezávadné a bezpečné, přesto je však nutné s některými z nich zacházet jako s potenciálně rizikovými.
Při nakupování proto vždy důsledně oddělte v nákupním vozíku syrové maso, drůbež, mořské plody, ryby a vejce od ostatních potravin. Tyto potraviny oddělte také v nákupních taškách.
Po celou dobu transportu potravin je nutné nepřerušit takzvaný chladící řetězec, to znamená, že potraviny by měly být skladovány za vyhovujících teplot. Využívejte tedy možnosti speciálních tašek, které izolují chlad a dokáží zajistit, že teplota rizikových potravin nestoupne. To by znamenalo možnost růstu škodlivých bakterií a opět riziko onemocnění.
Při uskladnění v chladničce rovněž skladujeme potraviny odděleně. Zejména důsledně oddělujeme potraviny výše jmenované a rovněž by neměly být ve vzájemném kontaktu potraviny, které zůstanou syrové, a ty, které budete tepelně zpracovávat. Maso by například nemělo být v chladničce uloženo nad zeleninou, neboť by se mohlo stát, že šťáva z masa kontaminuje zeleninu, která pak bude použita na přípravu syrového zeleninového salátu. Škodlivé bakterie tak nebudou zničeny vařením a mohou nám způsobit zažívací potíže a onemocnění.
Autor: ms