Aby výsledek grilování po všech stránkách splnil naše očekávání, doporučujeme dodržovat následující desatero:

1. I přesto, že někteří profesionální kuchaři říkají, že maso není třeba marinovat, před grilováním naložte maso do marinády minimálně na 2 – 3 hodiny, bude pak chuťově zajímavější.

2. Grilovací mřížku či rošt před použitím dobře očistěte a potřete olejem.

3. K marinování používejte skleněné, porcelánové, plastové nebo nerezové nádoby. Nikdy hliník nebo obyčejné železo – maso by mohlo chutnat po kovu, protože marinády obvykle mívají kyselé pH.

4. Na obracení masa používejte kuchyňské kleště nebo lopatku – ne vidličku, protože maso po propíchnutí ztrácí šťávu.

5. Během grilování potírejte maso zbytkem marinády, olejem nebo rozpuštěným máslem.

6. Mějte vždy předem připravené potřebné nádobí a příbory, maso se má podávat okamžitě po grilování.

7. Grilujte pouze libové maso, z tlustého masa bude unikat tuk a uhlí by pak více hořelo. Pokud se to přece jen stane, uhaste oheň vodou s octem v poměru 5:1.

8. U kuřecích prsou zkrátíte dobu grilování, když maso nejdříve dáte mezi dvě fólie a naklepete.

9. Nakonec vždy řádně očistěte gril, nejlépe drátěným kartáčem. Co nelze odstranit kartáčem, nechte odmočit ve vodě.

10. Nebojte se experimentovat s různými přísadami. Grilování nabízí spoustu možností a chuťových kombinací.

 
Díky marinování maso nasákne kořenící směsí. Velkou otázkou je „jak dlouho by se mělo marinovat“? To záleží na druhu masa – tužší hovězí maso se doporučuje marinovat alespoň 24 hodin před grilováním, vepřové 12 hodin, kuřecímu masu a rybám stačí pobýt v marinádě pouze několik hodin. K marinování použijte kameninové, porcelánové, skleněné, nerezové, případně plastové, uzavíratelné nádoby, které musíme uložit do chladu. Nedoporučuje se používat misky či hrnce ze železa nebo hliníku, protože maso může získat nežádoucí kovovou příchuť.


Základ většiny marinád tvoří olej a koření. Oblíbenou přísadou je prolisovaný česnek, čerstvé bylinky, sójová nebo worcesterová omáčka. Nedílnou součástí marinád by ovšem měla být i voda, která naruší strukturu masa, aby nám zkřehlo.

 

Autor: lb