Ryby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody konzumovat bezpečně, aby se snížilo riziko otravy z potravy.
Nákup čerstvých mořských plodů
Nákup u prodejce, který dodržuje pravidla správného zacházení s mořskými plody, zajišťuje, že nakoupené zboží je bezpečné a jeho kvalita vysoká. Kupujte jen ryby, které jsou chlazené nebo prodávané na silné vrstvě ledu, který netaje, a zboží je pokud možno zakryto.
Ryba má vonět čerstvě a jemně, ne zapáchat rybinou, kysele či podobně čpavku. Oči ryby mají být jasné, celá ryba i filety mají mít pevnou, lesklou strukturu, maso se má vrátit zpět pokud na něj prstem zatlačíte.
Ze zdravotního hlediska je důležité zaměřit se při nákupu mořských plodů na čerstvost. Pokud byl úlovek ponechán na slunci příliš dlouho, nebo nebyl transportován řádně zchlazený, mohou vzniknout toxiny známé jako scombrotoxin, nebo histamin. Konzumace produktů, které mají vysoké hodnoty těchto toxinů, může způsobit onemocnění.
Příprava mořských plodů
Mořské plody rozmrazujte postupně přes noc v chladničce. Pokud je musíte rozmrazit rychle, vložte je do plastikového sáčku a ponořte do studené vody, nebo pokud pokrm budete připravovat vzápětí, můžete použít mikrovlnou troubu s rozmrazovací funkcí.
Prevence křížové kontaminace
Při přípravě a rozmrazování ryb a mořských plodů je velmi důležité zabránit přenosu bakterií ze syrových mořských plodů na pokrmy připravené ke konzumaci.
Křížové kontaminaci zabrání tato opatření:
Pečlivě si myjte ruce mýdlem a teplou vodou před a po dotyku se syrovými potravinami.
Myjte krájecí prkénko saponátem a horkou vodou nebo v myčce, abyste odstranili šťávy a mikroby z mořských plodů, než ho znovu použijete pro přípravu jiných pokrmů.
Dobrým řešením je používání jednoho krájecího prkénka jen na syrové maso a jiného na potraviny jako jsou chléb.
Vyhněte se používání krájecích prkének z měkkého, pórovitého materiálu. Zvolte ty z tvrdých dřev nebo plastu s hladkým povrchem pro lepší čištění.
Většina mořských plodů by se měla připravovat při vnitřní teplotě 70 °C, pokud nemáte teploměr na vaření, je několik způsobů jak zjistit, že jsou řádně připravené.
Ryby: Zabodněte špičku nože do masa a vytáhněte. Maso by se mělo lehce oddělit a být neprůhledné. Zkontrolujte na více než jednom místě.
Krevety a humr: Maso má být perleťově neprůhledné.
Škeble, mušle a ústřice: Počkejte, až se jejich lastura otevře, což znamená, že jsou hotové. Neotevřené vyhoďte.
Podávání mořských plodů
Ke křížové kontaminaci může dojít i tehdy, když jsou mořské plody připravené ke konzumaci. Zabráníte tomu, když je dáte na čistý talíř. Pokud byste je dali na talíř, kde byly dříve syrové mořské plody, jejich bakterie by mohli kontaminovat hotový pokrm. K podávání jídla použijte čisté kuchyňské pomůcky, ne ty, které jste používali při přípravě syrových mořských plodů.
Záleží na teplotě
Nikdy nenechávejte mořské plody nebo ostatní rychle se kazící potraviny mimo chladničku více než 2 hodiny nebo 1 hodinu, když je teplota vyšší než 32 °C. Bakterie, které mohou způsobit onemocnění, se při vyšších teplotách rychle množí. Při pikniku mějte mořské plody vždy v přenosném chladiči.
Kvůli možnému riziku onemocnění z jídla je vždy lepší konzumovat mořské plody řádně tepelně upravené. Pokud se však rozhodnete jíst syrové ryby, měly by být před konzumací zmrazené, protože některé druhy mohou obsahovat parazity, zmrazení možné přítomné parazity usmrtí. Zmrazení však všechny mikroorganizmy neodstraní a tak je bezpečnější konzumovat mořské plody tepelně upravené.
Mějte na paměti, že někteří lidé jsou onemocněním z potravin ohroženi více a neměli by jíst syrové nebo částečně tepelně upravené ryby nebo korýše. Mezi ně patří těhotné ženy, malé děti, starší dospělí, osoby s oslabenou imunitou, osoby se sníženou kyselostí žaludku.
Těhotné ženy, starší dospělí a lidé s oslabenou imunitou mají vyšší riziko, že se z mořských plodů nakazí listeriózou. Vyhněte se proto také chlazeným druhům uzených mořských plodů, jako je losos, pstruh, tuňák, makrela, treska.
Rada pro těhotné, kojící nebo ty ženy, které chtějí otěhotnět: Je důležité se vyhnout konzumaci rtuti. Tato látka se nachází v určitých rybách (žralok, mečoun, makrela královská) a může poškodit nervový systém nenarozeného dítěte, pokud se konzumuje pravidelně. Pro vás i vaše nenarozené dítě je však rybí maso velmi nutričně vhodné, pokud jíte různé druhy ryb s nižším obsahem rtuti (průměrně dvě porce týdně). To platí, i když dáváte ryby a korýše vašim malým dětem, ale podávejte malé porce.
Pět nejvíce konzumovaných druhů ryb s nízkým obsahem rtuti jsou krevety, tuňák, losos, treska, sumec.
Zdroj: www.foodsafety.gov
Autor: ms