Tipy pro prevenci otravy z jídla
Otrava z jídla je obvykle mírná a většina lidí se uzdraví během týdne. Někdy však může být závažnější, dokonce i smrtelná, takže je nutné brát rizika vážně. Nejvíce ohrožené jsou zejména děti, starší lidé a lidé s oslabenou imunitou.
Pokud jste již někdy otravu z jídla měli, víte, jak nepříjemná je i pro zdravého a silného člověka.
Většina lidí se domnívá, že otrava z jídla pochází hlavně z restaurací, kaváren a stánků rychlého občerstvení, ale podle informací Úřadu pro bezpečnost potravin je stejně pravděpodobné, že onemocníte z jídla připravovaného doma. Lidé neradi přiznávají, že bakterie mohou pocházet z jejich domovů, ale je skutečností, že otrava z jídla nepochází jen z provozoven veřejného stravování.
Pro snížení rizika otravy v domácnosti dodržujte následující rady:
1. Myjte si pečlivě ruce mýdlem a horkou vodou a osušte je před zacházením s potravinami a po dotyku se syrovým masem, toaletě, smrkání nebo dotyku s domácími zvířaty.
2. Myjte pracovní plochu před a po úpravě jídla, zejména pokud byla v kontaktu se syrovým masem, včetně drůbeže nebo syrovými vejci. Nemusíte používat antibakteriální spreje, stačí horká voda se saponátem.
3. Pravidelně měňte mycí pomůcky a utěrky a před použitím je usušte. Špinavé, vlhké látky jsou výborným místem pro rozmnožování bakterií.
4. Používejte jiná krájecí prkénka pro syrové maso a potraviny připravené k jídlu. Syrové maso obsahuje škodlivé bakterie, které se mohou snadno šířit na cokoli, s čím přijdou do styku, včetně jiného jídla, pracovní plochy, prkének a nožů.
5. Je velmi důležité uchovávat syrové maso mimo potraviny připravené k jídlu jako jsou saláty, ovoce, chléb. Je to proto, že tyto potraviny nebudou tepelně upravovány a bakterie, které by se na ně dostali tak nebudou zničeny.
6. Syrové maso vždy přikryjte a skladujte ho v nejspodnější části chladničky, kde nemůže přijít do kontaktu s jinými potravinami.
7. Potraviny důkladně tepelně upravujte a přesvědčte se, že jsou uvnitř hotové. Drůbež, vepřové maso, karbanátky, klobásy a kebaby nesmí mít uvnitř růžové maso.
8. Teplota v chladničce má být pod 5°C, tím se zabrání množení škodlivých mikroorganizmů.
9. Pokud jste připravili pokrm, který nebudete ihned konzumovat, co nejrychleji ho zchlaďte (během 90 min.) a uskladněte v chladničce nebo mrazničce. Zbytky potravin z chladničky zkonzumujte nejpozději do dvou dnů.
10. Nejezte potraviny s prošlou záruční dobou. Toto doporučení vychází z vědeckých testů.
Zdroj: http://www.nhs.uk
Autor: ms