Zajímavosti modul
Existuje kolem 60 odrůd kávovníků, z nichž na světovém trhu dominují dvě hlavní skupiny: Arabica (Coffee arabica) a Robusta (Coffee canephora). Káva má rozdílné vlastnosti podle toho, z jakých oblastní pochází - Jižní Amerika, Jihovýchodní Asie či Afrika. V plodu kávovníku jsou dvě semena, každé samostatně pokryté stříbřitou membránou a dohromady obalené dužninou. Sklízejí se, když je dužnina jasně červená.
Jak se káva zpracovává
Po sklizni se odstraňují příměsi a listy a suší se k dosažení vlhkosti 11 % buď rozprostřením na slunci s následným odstraněním dužniny, nebo je prvotní mechanické odstranění dužniny. Zrna jsou ponechána 48 hodin, aby proběhla fermentace přirozenými enzymy pro odstranění slizu, jsou opláchnuta a dosušena na slunci nebo v sušárně.
Med je potravina obsahující mnoho cenných živin produkovaných rostlinami, příp. přetvářených včelami, a také hmyzem. Je tradičně považován za univerzální lék: jako prevence pro posílení imunity, při zánětech horních cest dýchacích, jako ochrana žaludku před vředovou chorobou, ochrana před onemocněním kloubů aj. Ulehčuje odkašlávání, a také usínání. Pomáhá i při vnějším použití při hojení ran, jizev, kožních problémech. Působí antibakteriálně v důsledku nízké aktivity vody, vytváření peroxidu vodíku a vysoké kyselosti (hodnota pH kolem 4,0).
Požadavky na kvalitu
Požadavky na kvalitu českých kečupů jsou stanoveny národním předpisem, tento se však nevztahuje na kečupy dovezené ze zemí Evropského společenství, a proto kvalita „evropských“ kečupů může být někdy odlišná od českých, v závislosti na předpisech jednotlivých členských zemí.
České kečupy (ale i kečupy dovezené z tzv. „třetích“ zemí, rozuměno z jiných zemí než zemí Evropského společenství) musí obsahovat nejméně 12 % sušiny a z toho nejméně 7 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou, kečupy označené jako Prima, Extra, Speciál musí dokonce obsahovat nejméně 30 % sušiny a z toho nejméně 10 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou.
Kečupy mohou být dokonce v případě kečupů se sníženým obsahem energie slazeny i náhradními sladidly jako například sacharinem, aspartamem či sukralosou.
- Rady pro předvánoční nákup potravin
- Jak nakupovat hrušky a jablka
- Nově o datech minimální trvanlivosti a použitelnosti
- Význam drůbežího masa ve výživě člověka
- Ryby a vodní živočichové
- Senzorické projevy čerstvosti a stupně kažení ryb
- Mléko a mléčné výrobky – proč jsou důležité
- Mléčné bakterie, kysané výrobky, čím jsou užitečné
- Jak se dělí mražené krémy
- O zmrzlině