U mléka a mléčných výrobků se setkáváme s celou řadou technických termínů, pro jejich snazší pochopení a upřesnění jednotlivých termínů jsou v následujícím přehledu uvedeny jejich správné definice a označování.

  • Termizací rozumíme tepelné ošetření mléka, odpovídající účinku při zahřátí na teplotu 57 °C až 68 °C po dobu nejméně 15 sekund, a mléčných výrobků po ukončení kysacího procesu a před balením k potlačení nebo zastavení aktivity přítomné mléčné mikroflóry až do teploty 80 °C,
  • pasterací rozumíme tepelné ošetření mléka a mléčných výrobků zahřátím mléka na teplotu nejméně 71,7 °C po dobu nejméně15 sekund nebo jinou kombinací času a teploty za ??čelem dosažení rovnocenného účinku,
  • vysokotepelným ošetřením (UHT) rozumíme tepelné ošetření mléka a mléčných výrobků krátkodobým zahřátím nepřerušovaného proudu mléka na vysokou teplotu, odpovídající účinku zahřátí na teplotu nejméně 135 °C po dobu nejméně 1 sekundy, s následným aseptickým balením do neprůsvitných obalů,
  • sterilací mléka a mléčných výrobků rozumíme tepelné ošetření mléka a mléčných výrobků jejich nepřímým ohřevem v hermeticky uzavřených obalech na teplotu nad 100 °C po dobu zajišťující splnění požadavku na mikrobiologickou bez porušení uzávěru,
  • tvarohem rozumíme nezrající sýr získaný kyselým srážením, které převládá nad srážením pomocí syřidla
  • tvaroh se označí názvem druhu, skupiny nebo podskupiny, obsahem tuku nebo tuku v sušině, obsahem sušiny, použitou ochucující složkou,jako „smetanový krém z vysokotučné smetany" se označí výrobek z vysokotučné smetany bez přídavku cukru, obsah tuku a obsah sušiny v procentech hmotnostních,
  • jako "smetanový krém" se označí výrobek z tvarohu, mléka nebo smetany, s přídavkem cukru a s obsahem nejméně 30 % hmotnostních tuku v sušině, obsah tuku a obsah sušiny v procentech hmotnostních,jako "jogurtový" lze označit výrobek, v němž jogurt tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku,
  • označení "mléčný nápoj" lze použít u tekutého mléčného výrobku obsahujícího více než 50 % hmotnostních mléka nebo syrovátky, u ochuceného tekutého mléčného výrobku se u názvu výrobku uvede druh ochucující složky,
  • kysaný mléčný výrobek se označí názvem druhu nebo skupiny, obsahem tuku, použitou ochucující složkou, jako slazený, pokud je přidáno sladidlo,mléčný výrobek tepelně ošetřený po kysacím procesu a mléčný výrobek obohacený přídavkem mikroorganizmů se označí názvem druhu, obsahem tuku, použitou ochucující složkou,
  • kefírem se rozumí mléčný výrobek vyrobený působením kefírové kultury,
  • máselným tukem rozumíme bezvodý mléčný tuk získaný z mléka, smetany nebo  másla obsahující více než 99,3 % hmotnostních mléčného tuku,
  • kasein potravinářský je základní bílkovinná složka mléka nerozpustná ve vodě získaná z odtučněného mléka srážením, promytá a vysušená,
  • kaseinát potravinářský je sušený mléčný bílkovinný výrobek získaný neutralizací kyselého kaseinu,
  • syrovátkou rozumíme mléčný výrobek vznikající jako vedlejší produkt při výrobě sýrů, včetně tvarohů a kaseinů,
  • syrovátkovým sýrem rozumíme mléčný výrobek získaný vysrážením syrovátky nebo směsi syrovátky s mlékem,
  • sýrem rozumíme mléčný výrobek vyrobený vysrážením mléčné bílkoviny z mléka působením syřidla nebo jiných vhodných koagulačních činidel, prokysáním a oddělením podílu syrovátky,
  • čerstvým sýrem rozumíme nezrající sýr tepelně neošetřený po prokysání,
  • zrajícím sýrem rozumíme sýr, u kterého po prokysání došlo k dalším biochemickým a fyzikálním procesům,
  • plísňové sýry rozeznáváme podle toho, zda mají charakteristické plísně na povrchu a na sýry s charakteristickou plísní uvnitř hmoty, tzv. dvouplísňové,
  • taveným sýrem rozumíme sýr, který byl tepelně upraven za přídavku tavicích solí.

 

Označování mléčných výrobků o zdravotní nezávadnosti se řídí následujícími podmínkami:

  • musí se provádět během výroby nebo bezprostředně po výrobě v podniku,
  • musí být umístěno na viditelném místě, musí být dokonale čitelné, nesmazatelné a jeho součásti musí být snadno rozeznatelné,
  • označení může být umístěno buď přímo na výrobku, nebo na obalu, pokud má výrobek vlastní obal, anebo na etiketě, připevněné k tomuto obalu nebo na společném balení.
  • v oválném razítku je v horní části velkými písmeny uvedena zkratku státu, např. CZ, a dále  veterinární schvalovací číslo podniku, a v dolní části zkratka "EHS". 

 

Autor: lb