Srdečně-cévní onemocnění
Onemocnění srdce a cév stojí dlouhodobě na prvním místě jako hlavní příčina úmrtí. Mohlo by se tedy zdát, že s touto skutečností nelze nic dělat, že asi bude problém tento fakt ovlivnit. Opak je pravdou. Právě u nemocí srdce a cév jsou dobře prozkoumány faktory, které mají na poškození orgánů vliv a navíc se dají právě tyto faktory docela dobře ovlivňovat.
Hlavní příčinou úmrtí u nás, v Evropě i v mnohých dalších státech jsou v současné době onemocnění srdce a cév, tzv. kardiovaskulární onemocnění a z nich zejména ateroskleróza. Ta postihuje cévy, nejčastěji srdeční a mozkové. Je pro ni charakteristické ukládání tukových částic do cévních stěn. Tento proces může, většinou po dlouhých letech, vyústit v celkovou cévní neprůchodnost s nebezpečím vzniku zejména ischemické choroby srdeční, srdečního infarktu a cévní mozkové příhody.
V následujícím textu najdete potraviny rozdělené na doporučené, vhodné v omezeném množství a nevhodné podle jejich vlivu na hladinu cholesterolu.