• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Potraviny a nápoje ve výživě
  3. Mléko a vejce

Mléko a vejce

Syrovátka v lidské výživě

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohů, obsahuje ještě asi polovinu sušiny původního mléka. Dříve se syrovátka používala téměř výhradně jako krmivo, nyní nachází významné uplatnění v potravinářství i lidské výživě.

Číst dál …

Zajímavosti o dezertech a pudincích

Již ve starověkém Římě hlásali zásadu, že "nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili". Jídlo a všechny věci s ním spojené hrají v lidském životě velice významnou roli. Tato role se však umocňuje úpravou pokrmu a prostředí, ve kterém jej konzumujeme.

Číst dál …

Typy mražených krémů

Dle vyhlášky  č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, se v odd. 2, § 6 rozumí  mraženým  krémem výrobek získaný zmrazením směsi připravené v závislosti na skupině mraženého krému, zejména z vody, mléka, smetany, tuku, cukru a dalších složek, pevné nebo pastovité konzistence, který je uváděn do oběhu a určen ke konečné spotřebě ve zmrazeném stavu.

Číst dál …

Historie výroby zmrzliny

Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a jačího).

Číst dál …

Probiotika a prebiotika

Střevní mikroflóra představuje nepřeberný soubor mikroorganizmů, převážně bakterií různých druhů a kmenů, kterých je známo více než 1000 druhů. Střevní bakterie byly původně pokládány za původce škodlivých procesů ve smyslu autointoxikace, jejich působení za příčinu stárnutí. I. I. Mečnikov, nositel Nobelovy ceny  (1908) za fyziologii a medicínu za výzkumy v imunologii, byl inspirován výživovými zvyky dlouhověkých Bulharů a doporučoval jíst jogurty.

Číst dál …

  1. Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa
  2. Mléčné bakterie, kysané výrobky, čím jsou užitečné
  3. Druhy kravského mléka a jeho zpracování
  4. Sýry a evropská tradice
  5. Vejce v lidské výživě

Strana 1 z 3

  • 1
  • 2
  • 3

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
  • Co jíst v těhotenství?

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás