Potrav. alergie a nesnášenlivosti
Histaminová intolerance (HIT) je reakce našeho organismu na zvýšené množství histaminu v těle způsobené nerovnováhou mezi příjmem histaminu a schopností jej odbourávat. Tento nepoměr může být způsoben zvýšeným množstvím histaminu v potravě nebo látkami blokujícími enzym, který histamin odbourává (tzv. blokátory diaminoxidázy, zkratka DAO). Současně se na tomto stavu může podílet nadměrné vyplavování histaminu z žírných buněk, například některými léky. Těmto látkám říkáme uvolňovače/liberátory histaminu.
Potravinová alergie a potravinová nesnášenlivost jsou v poslední době velmi diskutovanými tématy, lze říci až módními. V obou případech se jedná o nežádoucí reakce na potraviny a oba dva odborné názvy jsou hojně užívány, a to jak odbornou, tak i laickou veřejností. Bohužel ne vždy zcela správně. Dokonce až jeden ze tří lidí udává, že je alergická či alergický na nějakou potravinu.
Potravinová alergie, potravinová intolerance a přecitlivělost na některé potraviny (tzv. pseudoalergie) jsou pojmy, které jsou často zaměňovány. Co je jejich obsahem? Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou potravinu (její složku – zpravidla glykoprotein).
Alergie neboli alergická reakce je nejčastěji definována jako abnormální (nadměrná) imunitní reakce na alergen, který je schopný provokovat specifickou alergickou reakci. Alergen je obecně nazýván jako antigen.
Vzhledem k tomu, že alergie je nepřiměřenou reakcí imunitního systému na látky, které se běžně vyskytují v okolí a které jsou jinak neškodné, může být teoreticky potravinová alergie vyvolána jakoukoli potravinou. Většinu alergických reakcí na potraviny však způsobuje velmi úzká skupina potravin. Tuto skupinu potravin můžeme více rozčlenit podle geografických a klimatických podmínek, a dále i podle souvisejících historicko-kulturních stravovacích zvyklostí.