• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Výživa a onemocnění
  3. Potrav. alergie a nesnášenlivosti

Potrav. alergie a nesnášenlivosti

Potravinová alergie a potravinová nesnášenlivost

Potravinová alergie a potravinová nesnášenlivost jsou v poslední době velmi diskutovanými tématy, lze říci až módními. V obou případech se jedná o nežádoucí reakce na potraviny a oba dva odborné názvy jsou hojně užívány, a to jak odbornou, tak i laickou veřejností. Bohužel ne vždy zcela správně. Dokonce až jeden ze tří lidí udává, že je alergická či alergický na nějakou potravinu.

Číst dál …

Pojmy potravinová alergie, intolerance a pseudoalergie

Potravinová alergie, potravinová intolerance a přecitlivělost na některé potraviny (tzv. pseudoalergie) jsou pojmy, které jsou často zaměňovány. Co je jejich obsahem? Potravinová alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou potravinu (její složku – zpravidla glykoprotein).

Číst dál …

Potravinová alergie - přehled

Alergie neboli alergická reakce je nejčastěji definována jako abnormální (nadměrná) imunitní reakce na alergen, který je schopný provokovat specifickou alergickou reakci. Alergen je obecně nazýván jako antigen.

Číst dál …

Potravinové alergie – co je může vyvolat?

Vzhledem k tomu, že alergie je nepřiměřenou reakcí imunitního systému na látky, které se běžně vyskytují v okolí a které jsou jinak neškodné, může být teoreticky potravinová alergie vyvolána jakoukoli potravinou. Většinu alergických reakcí na potraviny však způsobuje velmi úzká skupina potravin. Tuto skupinu potravin můžeme více rozčlenit podle geografických a klimatických podmínek, a dále i podle souvisejících historicko-kulturních stravovacích zvyklostí.

Číst dál …

Rostlinné alergeny v potravinách

Každý, kdo trpí potravinovou alergií, by měl ve svém zájmu číst obaly potravin a pečlivě si vybírat, aby se v jeho jídelníčku neobjevila potravina, na kterou je alergický. To je základ úspěšné prevence alergických projevů. Dle platné legislativy musí být na obalech potravin uváděny alergenní složky a látky z nich pocházející, které se v potravině (byť ve změněné formě) nacházejí, a to i v případě, že je přítomno pouze stopové množství alergenu.

Číst dál …

  1. Potravinová intolerance
  2. Celiakie - základní informace
  3. Celiakie – glutensenzitivní enteropatie
  4. Potravinový talíř pro celiaky
  5. Ukázka jídelníčku celiaka

Strana 1 z 4

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
  • Co jíst v těhotenství?

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás