Sůl a koření
Sůl je jednou z nejběžnějších a nejznámějších kuchyňských surovin. Bez nadsázky – každý z nás zná její chuť a díky pohádkovému příběhu i její hodnotu. Málokdo si ale uvědomuje skutečný význam soli i důsledky nadměrného solení pro lidský organizmus.
Chlorid sodný je pro lidský organizmus nezbytný. Skutečná fyziologická denní potřeba sodíku je pro zdravou dospělou osobu cca 500 mg. Toto množství je zajištěno zcela běžnou smíšenou stravou, protože sodík je v ní obsažen přirozeně, jako například v bramborách, nebo se přidává ve formě soli při přípravě a výrobě potravin a pokrmů.
Koření v potravinářství jsou všechny látky, které dodávají potravě příjemnou chuť, vůni, barvu, aroma i vzhled. S používáním koření se setkáváme od nejstarších dob lidstva. Prvotním důvodem bylo jistě poznání, že některé části rostlin upravují chuť a vůni nebo dávají charakteristické aroma pokrmu.
Které zásady bychom měli dodržovat při používání koření v domácnosti?
Koření neslouží jen jako nositel chuti a vůně pokrmů, ale po staletí je uznáváno i díky svým léčivým vlastnostem, mezi které patří například vliv na přeměnu látkovou tuků, účinky proti cukrovce, podporuje trávení, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.