• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Potraviny a nápoje ve výživě
  3. Sůl a koření

Sůl a koření

Kuchyňská sůl - základní informace

Sůl je jednou z nejběžnějších a nejznámějších kuchyňských surovin. Bez nadsázky – každý z nás zná její chuť a díky pohádkovému příběhu i její hodnotu. Málokdo si ale uvědomuje skutečný význam soli i důsledky nadměrného solení pro lidský organizmus.

Číst dál …

Sůl a její vliv na lidský organizmus

Chlorid sodný je pro lidský organizmus nezbytný. Skutečná fyziologická denní potřeba sodíku je pro zdravou dospělou osobu cca 500 mg. Toto množství je zajištěno zcela běžnou smíšenou stravou, protože sodík je v ní obsažen přirozeně, jako například v bramborách, nebo se přidává ve formě soli při přípravě a výrobě potravin a pokrmů.

Číst dál …

Koření

Koření v potravinářství jsou všechny látky, které dodávají potravě příjemnou chuť, vůni, barvu, aroma i vzhled. S používáním koření se setkáváme od nejstarších dob lidstva. Prvotním důvodem bylo jistě poznání, že některé části rostlin upravují chuť a vůni nebo dávají charakteristické aroma pokrmu.

Číst dál …

Základní zásady používání koření v domácnosti

Které zásady bychom měli dodržovat při používání koření v domácnosti?

Číst dál …

Druhy koření, které léčí

Koření neslouží jen jako nositel chuti a vůně pokrmů, ale po staletí je uznáváno i díky svým léčivým vlastnostem, mezi které patří například vliv na přeměnu látkovou tuků, účinky proti cukrovce, podporuje trávení, má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.

Číst dál …

  1. Kdy lidskému organizmu koření neprospívá?
  2. Kmín
  3. Kapsaicin
  4. Glutamát sodný a jeho účinky
  5. Kakao a čokoláda - trocha legislativy

Strana 1 z 2

  • 1
  • 2

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
  • Co jíst v těhotenství?

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás