• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Potraviny a nápoje ve výživě
  3. Tuky a oleje

Tuky a oleje

O tucích

Tuky jsou důležitou a přirozenou složkou potravin. Skládají se z mastných kyselin a glycerolu. Jsou zdrojem nezbytných živin, jako jsou mastné kyseliny a vitaminy A, D, a E. Tuky umožňují vstřebávání vitaminů, podílejí se na tvorbě hormonů a na správné funkci mozku. Tuky jsou jednou z hlavních energetických složek potravy. Obsahují dvakrát více energie než bílkoviny nebo sacharidy (38 kJ/g, resp. 9 kcal/g). 

Číst dál …

Olejnatá semena v lidské výživě

Olejnatá semena společně s ořechy patří mezi výživově velmi hodnotné potraviny z rostlinné říše. Obsahují velké množství živin, díky kterým vykazují pozitivní účinky na lidské zdraví. Mohou se jíst samotná, syrová, pomletá, opražená nebo naklíčená. Dají se použít do pečiva, přidat do různých pokrmů, nejčastěji ovocných a zeleninových salátů, nebo obilných kaší.  Je důležité si uvědomit, že semena musíme pořádně rozkousat nebo před konzumací rozdrtit či pomlít, jinak projdou zažívacím traktem nevyu??itá. Ve formě oleje lze jimi zakápnout zeleninový salát.

Číst dál …

Kokosový tuk ve výživě

Kokosovník ořechoplodý (Cocos nucifera L.), lidově nazývaný kokosová palma, se pěstuje v mnoha zemích tropické oblasti kolem rovníku a dorůstá výšky až 30 m. Plodem je kokosový ořech, botanicky se jedná o peckovici, nikoliv o pravý ořech, který může dosahovat hmotnosti až 1,5 kg.

Číst dál …

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
  • Co jíst v těhotenství?

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás