• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Výživa a onemocnění
  3. Onemocnění trávicího traktu

Onemocnění trávicího traktu

Prevence zácpy výživou

Zácpa je velmi častá porucha trávicího traktu, podle některých údajů v hospodářsky vyspělých zemích jí trpí až třetina obyvatel. Jedná se o skupinu různých příznaků, zejména o obtížné, málo časté vyprazdňování tuhé stolice. Právě dodržováním vhodných opatření lze zácpě předejít.

Číst dál …

Probiotika a prebiotika

Střevní mikrobiom představuje nepřeberný soubor mikroorganizmů, převážně bakterií různých druhů a kmenů, kterých je známo více než 1000 druhů. Střevní bakterie byly původně pokládány za původce škodlivých procesů ve smyslu autointoxikace, jejich působení za příčinu stárnutí. I. I. Mečnikov, nositel Nobelovy ceny  (1908) za fyziologii a medicínu za výzkumy v imunologii, byl inspirován výživovými zvyky dlouhověkých Bulharů a doporučoval jíst jogurty.

Číst dál …

Prevence střevních infekcí a průjmů

I když to často bývá nepohodlné, náročné a nepříjemné, je vždy lepší jakémukoli onemocnění předejít, než pak onemocnět a trápit se s nepříjemnými potížemi a příznaky, které někdy mohou být i životu nebezpečné. Prostě není nad prevenci, tj. nad eliminací rizik a předcházení vzniku nemocí.

Číst dál …

Výživa při onemocnění trávicího traktu

V trávicím systému může nastat celá řada onemocnění, vzhledem k jeho složitosti. Kromě ústní dutiny, jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva a konečníku do tohoto systému řadíme i slinivku břišní a játra. Význam diety se u jednotlivých onemocnění liší. Třemi hlavními principy při onemocnění trávicího traktu je častější příjem malého množství potravy a vyhýbání se velkým porcím, omezení nadýmavých potravin, zejména některých zelenin a luštěnin, a omezení tuku.

Číst dál …

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
  • Co jíst v těhotenství?

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás