Onemocnění trávicího traktu
Nákazy přenášené potravinami a vodou, často označované jako alimentární, jsou obvykle způsobeny konzumací potravin, pokrmů či nápojů kontaminovaných mikroorganismy – bakteriemi, parazity nebo viry. Tyto mikroorganismy pocházejí buď přímo z nakaženého zvířete, jehož produkty jíme (maso, mléko, vejce), nebo se do původně nezávadné potraviny přenesou během jejího zpracování, skladování či manipulace s ní.
Zácpa je velmi častá porucha trávicího traktu, podle některých údajů v hospodářsky vyspělých zemích jí trpí až třetina obyvatel. Jedná se o skupinu různých příznaků, zejména o obtížné, málo časté vyprazdňování tuhé stolice. Právě dodržováním vhodných opatření lze zácpě předejít.
Střevní mikrobiom představuje nepřeberný soubor mikroorganizmů, převážně bakterií různých druhů a kmenů, kterých je známo více než 1000 druhů. Střevní bakterie byly původně pokládány za původce škodlivých procesů ve smyslu autointoxikace, jejich působení za příčinu stárnutí. I. I. Mečnikov, nositel Nobelovy ceny (1908) za fyziologii a medicínu za výzkumy v imunologii, byl inspirován výživovými zvyky dlouhověkých Bulharů a doporučoval jíst jogurty.
I když to často bývá nepohodlné, náročné a nepříjemné, je vždy lepší jakémukoli onemocnění předejít, než pak onemocnět a trápit se s nepříjemnými potížemi a příznaky, které někdy mohou být i životu nebezpečné. Prostě není nad prevenci, tj. nad eliminací rizik a předcházení vzniku nemocí.
V trávicím systému může nastat celá řada onemocnění, vzhledem k jeho složitosti. Kromě ústní dutiny, jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva a konečníku do tohoto systému řadíme i slinivku břišní a játra. Význam diety se u jednotlivých onemocnění liší. Třemi hlavními principy při onemocnění trávicího traktu je častější příjem malého množství potravy a vyhýbání se velkým porcím, omezení nadýmavých potravin, zejména některých zelenin a luštěnin, a omezení tuku.