Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou jedou ze základních skupin potravin, které bychom měli mít denně v jídelníčku. Světová zdravotnická organizace doporučuje sníst denně 400 g ovoce a zeleniny jako prevenci chronických nemocí. Pravidelná konzumace nás chrání před srdečně-cévními nemocemi, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a nádorovými onemocněními. Také pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost, podporuje zdravé střevo a v neposlední řadě je zdrojem tekutin. Každý z nás by si měl denně dopřát 5 porcí, nejlépe 3 porce neškrobové zeleniny a 2 porce ovoce. Podle rozsáhlé studie provedené v 10 evropských zemích lidé, kteří jedí více ovoce a zeleniny, žijí déle než ti, kteří je nejedí. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny vede k zlepšení psychické pohody.
O tom, že základem zdravé výživy je bezesporu ovoce a zelenina, není pochyb. Světová zdravotnická organizace doporučuje každý den sníst alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny, což představuje 400-600 g denně.
Zelenina a ovoce zaujímají v lidské výživě významnou úlohu. Jako zdroj vody, vlákniny, vitaminů (zejména vitaminu C) a minerálních látek (draslíku, hořčíku či vápníku) jsou důležitou složkou pestré stravy a rozhodně patří do výživy dětí i dospělých. Podle výživových doporučení by denní příjem zeleniny a ovoce měl dosahovat 600 g, a to včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být cca 2:1.
Avokádo pochází ze střední Ameriky, kde je součástí pokrmů už dobrých pět tisíc let. Přestože nejde o žádnou novinku, jeho obliba nyní roste raketovým tempem v Evropě i Severní Americe. Z velké části za to vděčí nálepce superpotravina, kterou jej prodejci rádi častují. Je nutné mít na paměti, že jde o pouze módní označení, které není nijak ukotveno v české ani evropské legislativě.
Ořechy patří do zvláštní skupiny mezi ovoce. Správně jim přísluší název skořápkové ovoce nebo skořápkové plody. Ke skořápkovému ovoci patří vlašské, lískové a kokosové ořechy, mandle, jedlé kaštany, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, piniové oříšky a oříšky kešu.