Podle vyhlášky č. 127/2008 Sb., o označování potravin a tabákových výrobků, mají být na obalu uvedeny následující údaje:

• název výrobku (např. česneková omáčka, sýrová omáčka),
• výrobce
• doba minimální trvanlivosti, resp. doba použitelnosti,
• skladování (např. uchovejte při teplotě do...),
• po otevření uchovávejte v chladu, spotřebujte apod.
• před upotřebením protřepat,
• účel použití (např. přílohová omáčka k pečeným masům),
• nutriční hodnota (1 porce nebo 100 g),
• složení (bílkoviny, tuky, sacharidy apod.),
• hmotnost (g nebo ml),
• ingredience (např. česnek, houby…),
• přídatné a pomocné látky (např. stabilizátor E 472e, regulátor kyselosti E 330 apod.)

 

Ve vztahu k trvanlivosti je vhodné se zmínit o rozdílu ve významu používaných termínů. Data uvedená v označeních „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“ udávají, jak dlouho vydrží potravina čerstvá a jak dlouho je bezpečná pro konzumaci.

 1) Označení „spotřebujte do“ se používá u potravin podléhajících rychlé zkáze, např. u masa, vajec, mléčných výrobků. Veškeré balené čerstvé výrobky jsou označeny „spotřebujte do“ a příslušným datem. Po uvedeném datu výrobky nelze nabízet k prodeji. Neměly by se ani konzumovat, protože by mohlo dojít ke zdravotním potížím.


2) Označení „minimální trvanlivost“ se používá u potravin, které lze i dlouhodobě uchovávat, např. obiloviny, rýže, koření. Konzumovat výrobky po datu minimální trvanlivosti není zdravotně nebezpečné, ale jídlo může začít ztrácet svou chuť nebo strukturu. V prodejní síti musí být však takovéto výrobky prodávány od ostatních výrobků odděleně a spotřebitel musí být řádně informován.


Informace o nutriční hodnotě udávají energetickou hodnotu potraviny a její výživné látky (např. bílkoviny, tuk, vlákninu, sodík, vitamíny a minerály).

 

Autor: Ib