Stejně jako auta potřebují palivo, aby mohla jezdit, tak i my lidé potřebujeme potravu, která nám dodá energii pro životní funkce. Nejvíce energie spotřebujeme na základní tělesné pochody, méně pak na fyzický pohyb, a ještě méně na trávení a zpracování potravy. Více se o výdeji energie dočtete zde.

Největší množství energie dodávají tuky, méně pak sacharidy a bílkoviny. Z jednoho gramu tuků dokážeme získat 9 kcal, resp. 38 kJ. Z většiny sacharidů a bílkovin získáme přibližně 4 kcal (17 kJ). Bílkoviny jsou ale na pokrytí potřeb energie využity jen výjimečně, například při hladovění.

Vláknina je na rozdíl od tuků, sacharidů a bílkovin pro náš organismus kvůli své nízké stravitelnosti jen velmi málo energeticky využitelná. Rozložit ji dokáží až bakterie v tlustém střevě, které z ní tvoří mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). Tyto kyseliny pak mohou lidé využít jako zdroj energie a vzniká tak symbiotický vztah mezi trávicím traktem a střevní mikrobiotou našeho tlustého střeva.  Nakonec z každého gramu vlákniny, který zkonzumujeme, získáme dvě kalorie energie, přičemž velká část je využita jako výživa buněk tlustého střeva.

Denně bychom měli přijímat tolik energie ve stravě, kolik vydáme. Obecně lze říci, že potřeba energie je vyšší u mužů než u žen a s věkem se snižuje. U malých dětí je potřeba energie na kilogram jejich hmotnosti nejvyšší. Vyšší je také v chladném prostředí, při vyšší fyzické aktivitě nebo v nemoci.

Lidé s podváhou potřebují přijímat více energie, než kolik vydávají, a naopak obézní lidé musí více energie vydávat než přijímat, dokud nedosáhnou optimální tělesné hmotnosti. V tabulce je uveden doporučený denní příjem energie pro muže a ženy od 10 let v různých věkových kategoriích tak, jak ji uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Pro každou věkovou kategorii je uvedeno rozmezí doporučeného denního příjmu. Vyšší hodnoty jsou určeny pro osoby s vyšší fyzickou aktivitou, nižší pro osoby se sedavým způsobem života.

Doporučený denní příjem energie podle věku a pohlaví (kcal)

věk

muži

Ženy

10 let

1900-2400

1800-2300

11 let

2000-2500

1900-2400

12 let

2200-2700

2000-2500

13 let

2300-2900

2100-2600

14 let

2500-3100

2200-2700

15 let

2700-3400

2200-2800

16 let

2800-3500

2300-2800

17 let

2900-3700

2300-2800

18-29 let

2300-3300

1900-2700

30-39 let

2300-3200

1800-2600

40-49 let

2200-3200

1800-2500

50-59 let

2200-3100

1800-2500

60-69 let

2000-2900

1600-2300

70-79 let

2000-2800

1600-2300

 

Mezi potraviny bohaté na tuky patří kromě čistých tuků, jako jsou rostlinné oleje, máslo, sádlo, a jiné živočišné tuky, zejména tučné mléčné výroky, tučná masa, uzeniny, paštiky, tučné druhy ryb. Z rostlinných zdrojů obsahují tuky ve vyšším množství například ořechy, semínka, arašídy (patří mezi luštěniny), ze zeleniny avokádo.

Bílkoviny jsou obsaženy především v mase, rybách, mléčných výrobcích (zejména tvaroh, sýry, jogurty), vaječném bílku, sójových výrobcích (tofu, tempeh apod.), ale i v jiných luštěninách, ořechách a semenech.

Sacharidy jsou v potravinách buď v podobě škrobů (obiloviny, luštěniny, brambory, škrobová zelenina) nebo cukrů (ovoce, med, ovocné šťávy, sirupy a potraviny s přidaným cukrem).

Nadměrný příjem energie je jedna z hlavních příčin některých chronických onemocnění, jako je obezita a cukrovka. Výrobci potravin jsou nyní povinni označovat energetickou hodnotu svých výrobků, aby pomohli spotřebitelům kontrolovat jejich energetický příjem. Najdeme ji na obalu potravin. Omezení dlouhodobé konzumace vysokoenergetických potravin bohatých na tuky a cukr může snížit výskyt těchto onemocnění.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Referenční hodnoty pro příjem živin (DRV) pro EU. 2019.

den Besten G, van Eunen K, Groen AK, Venema K, Reijngoud DJ, Bakker BM. The role of short-chain fatty acids in the interplay between diet, gut microbiota, and host energy metabolism. J Lipid Res. 2013 Sep;54(9):2325-40. doi: 10.1194/jlr.R036012. Epub 2013 Jul 2. PMID: 23821742; PMCID: PMC3735932.