Jak máme zacházet s potravinami, aby byl finální pokrm co nejzdravější?
- Preferujte vaření, vaření v páře a dušení před pečením, smažením a grilováním.
- Brambory, zeleninu a ovoce nevařte zbytečně dlouho.
- Ke smažení používejte pouze k tomuto účelu určené fritovací oleje. Nepoužívejte ke smažení máslo nebo opakovaně olivový olej.
- Dostatečně předehřejte tuk a dodržujte při smažení vhodnou teplotu (160 – 180 °C, ne více než 200 °C); při nižších teplotách však přechází do potraviny velké množství tuku.
- Po smažení tuk skladujte v chladu a pravidelně jej vyměňujte.
- Ke grilování používejte vhodný gril.
- Ke grilování používejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety.
- Grilujte pouze libové maso, odstraňte viditelné části tuku a kůži z drůbeže. Díky marinování se sníží tvorba heterocyklických aminů (HCA), používejte ale vhodné marinády s minimálním obsahem oleje a před grilováním přebytečnou marinádu odstraňte.
- Zabraňte přímému kontaktu grilované potraviny s ohněm.
- Zabraňte odkapávání tuku na rozžhavené uhlí, užívejte k tomuto účelu alobal nebo grilovací nádoby.
- Ke grilovaným nebo pečeným pokrmům jezte velké množství zeleniny.
- Zkuste si připravit na grilu lilek, papriky, rajčata nebo houby. Chutné jsou také grilované ryby.
Autor: ms