Bezpečně doma/v domácnosti
Plísně jsou mikroskopické houby, jejichž tělo tvoří vláknité podhoubí a výtrusnice, ve kterých se tvoří spory. Plísně mohou být pro člověka užitečné. Některé druhy se využívají v potravinářství, chemickém nebo farmaceutickém průmyslu, třeba k výrobě plísňových sýrů nebo antibiotik (penicilin).
Známé úsloví o rybě a hostovi má, pokud jde o rybu, pravdu. Pokud totiž není čerstvá ryba správně uchovaná, může se vážně zkazit, a to dřív než za zmiňované tři dny. A může to i znamenat ohrožení zdraví člověka. Příznaků kažení – rozkladu – si samozřejmě může všimnout i laik, a zpravidla nenechá situaci tak daleko dojít. Ale existuje záludné nebezpečí, a to otrava histaminem, která sice nekončí smrtí, ale může být dost nepříjemná.
V současné době se na celém světě každoročně likvidují desítky milionů tun potravin a nápojů, přitom většina mohla být zkonzumována. Likvidují se především z důvodů prošlé doby minimální trvanlivosti nebo použitelnosti.
Bakterie ze syrového masa se mohou snadno přenést na naše ruce a vše, čeho se dotýkáme, včetně jídla připraveného ke konzumaci. Tomu se říká křížová kontaminace. Může k ní dojít, pokud syrové maso přijde do kontaktu s čímkoli včetně talířů, příborů, prkének, které se pak dostanou do kontaktu s ostatním jídlem.
Není možné a ani žádoucí, zbavit se v domácnosti všech mikroorganizmů a bakterií, protože mikroorganizmy jsou pro nás a naše životní prostředí důležité; jen některé jsou pro nás škodlivé. Ty běžně označujeme jako mikroby. Jsou to hlavně bakterie, plísně a viry, které způsobují nemoci. Mikroby se do domácnosti dostávají hlavně na lidech, potravinách a domácích zvířatech. Jakmile tam jsou, mohou se šířit z osoby na osobu, z osoby na povrch věcí a zpět.