Zmrazování potravin zdaleka není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Správné zmrazování zajistí, aby potraviny zůstaly čerstvé a dobré, abyste z nich mohli vždy vařit chutné a bezpečné pokrmy.

Obecně lze říci, že z potravin lze zamrazovat tyto: maso, drůbež, divočina, ryby, zelenina, byliny, syrové ovoce, mléčné výrobky, pečivo, hotová jídla, vaječný žloutek a bílek. Nevhodné je pak zmrazovat např. hroznové víno, salát, ředkve, kyselou smetanu, majonézu, celá vejce, cibuli, celá jablka a hrušky. 

Do mrazničky byste měli vkládat jen potraviny v nepoškozených obalech. Když kupujete zmrazené potraviny, které chcete i doma nadále uchovávat v mrazničce a  použít později, učiňte tak až na konci nákupu a za podmínky, že i v mrazicím  boxu v obchodě byly uloženy alespoň při -18 °C, neboť při vyšší teplotě se zkracuje doba  možnosti uskladnění. Hluboce zmrazené potraviny ideálně převážejte v novinovém papíru nebo chladicí tašce a doma je ihned vložte do mrazničky.

Mají-li si čerstvé potraviny uchovat i po zmrazení svou čerstvost, měly by být zmraženy co nejrychleji, aby zůstala zachována výživová hodnota, podoba a chuť. Při pomalém zmrazení se tekutiny z buněk přemístí do mezibuněčného prostoru, buňky se stáhnou a při rozmrazení se do nich zpět dostane jen minimum tekutin – ztratí se šťavnatost (např. u špatně zmrazeného masa po rozmrazení zůstane voda na talíři). Z toho důvodu mají moderní mrazničky zařízení, které umožňuje zmrazení vložených potravin. Tuto funkci stačí aktivovat pár hodin před nákupem, prostor mrazničky se zatím „nachladí“ pod standardní teplotu, vložené potraviny se pak rychleji zmrazí. Funkci lze vypnout po několika hodinách manuálně nebo počkat na automatické vypnutí.

Chcete-li uchovat barvu, chuť a vitamin C, měli byste zeleninu před zamrazením spařit – ponořte ji na cca 3 minuty do vroucí vody, pak ji rychle ochlaďte pod studenou vodou a nechte okapat. Libové maso je ke zmrazení vhodnější než tučné a může se i déle skladovat: pro snazší manipulaci vložte mezi plátky zmrazování fólii, nepřimrznou k sobě.

Syrové potraviny před zmrazením nesolte a nekořeňte – řada koření při zmrazení mění intenzitu. Částečně nebo zcela rozmražené potraviny už znovu nezmrazujte, pouze jsou-li tepelně upravené. Jako obaly se do mrazničky hodí fólie z umělé hmoty či polyetylenu, alobal a mrazicí misky, nevhodné jsou balicí či pergamenové papíry, celofán, použité nákupní tašky. Z balíčku nejlépe odstraňte přebytečný vzduch a dobře jej uzavřete pomocí gumiček, umělohmotných uzávěrů atd., případně můžete fólii svařit.

Pro přehled je vhodné na zamrazené potraviny napsat datum vložení do mrazničky i název uchovávaného pokrmu či potraviny.

 

Použitá literatura: 

www.zijemenaplno.cz

www.eatwell.gov.uk

www.bezpecnsotpotravin.cz

www.eufic.cz

 

Autor: ms