V posledních letech se klade důraz na zdravé vaření, ale také na zdravé a šetrné nakládání s potravinami. Abyste jedli opravdu zdravě a chutně, nestačí jen kupovat kvalitní suroviny.  Záleží také na jejich skladování, a to nejčastěji v chladničce.

To má svá pravidla a jejich dodržování prodlouží trvanlivost potravin, zachová delší dobu jejich biologickou a senzorickou hodnotu.

Teplota se v chladničce, kterou lze regulovat, se pohybuje přibližně mezi 4 až 9 oC.  Důležité pravidlo je: Dodržet při skladování potravin teplotu skladování doporučenou výrobcem jednotlivých potravin. Nejteplejší místo je ve dveřích v horní části. Tato teplota vyhovuje pro skladování např. másla nebo sýrů, které si takto uchovají aroma. Nejchladněji je pak v zadní části spodních boxů. Tam patří potraviny, které rychleji podléhají zkáze – maso, ryby, drůbež, uzeniny, hotová jídla, vaječné či smetanové pokrmy, čerstvé těsto, potraviny, které je doporučeno uchovávat v minimálně  4°C. 

V moderních chladničkách existuje zóna určená k uskladnění čerstvých surovin, někdy označovaná jako „nulová“ – s teplotou kolem 0 °C. U různých výrobců má různé názvy, např. PerfectFresh, longfresh, přihrádka „s nulou“ se může jmenovat  chiller, coolbox apod. U některých spotřebičů je možné řídit i vlhkost v této zóně či zásuvkách, na trhu jsou i chladničky s vyšší vlhkostí v celém objemu.  Nižší relativní vlhkost je vhodná pro citlivé potraviny, jako jsou čerstvé ryby, korýši, maso, drůbež, salámy či mléčné výrobky, naopak vysoká relativní vlhkost dělá dobře zelenině, salátům, bylinkám, zelí a tuzemskému ovoci, které v ní zůstanou déle čerstvé.

Potraviny skladujte vždy zabalené či uzavřené, zabráníte tím absorpci pachů i vysychání či přejímání bakterií, které se mohou v potravinách nacházet. Ovoce a zeleninu je možné ukládat bez obalu, ale pozor – některé druhy vylučují přírodní plyn (např. jablka, hrušky, nektarinky, broskve, švestky, fíky), který urychluje stárnutí a na nějž jsou jiné druhy ovoce a zeleniny (kiwi, brokolice, květák, růžičková kapusta, mango, žlutý meloun, okurky a také jablka, hrušky,  nektarinky, broskve) velmi citlivé.

Nezabalené živočišné a rostlinné potraviny by měly být skladovány odděleně. Maso je třeba uchovávat v přihrádce s nižší vlhkostí nezabalené, protože vyschnutí povrchu zabraňuje rozvoji případných zárodků a prodlužuje trvanlivost. Různé druhy masa by se navzájem neměly dotýkat, právě kvůli možnému přenosu zárodků či bakterií.

Samozřejmě vyjímejte všechny uložené potraviny z chladničky nějakou dobu před konzumací, aroma a chuť se totiž rozvinou až při pokojové teplotě.

Některé potraviny do chladničky nepatří. Jsou to např. banány, avokádo, papaya, mučenka, lilek, paprika, rajčata, okurky, ovoce, které má dozrát, brambory nebo tvrdý sýr parmezánového typu.

 

 www.zijemenaplno.cz

www.eatwell.gov.uk

www.bezpecnostpotravin.cz

www.eufic.cz

 

Autor: ms