repa

Jedním z rizikových faktorů ve stravě, které přispívají ke zvýšenému procentu kardiovaskulárních chorob a rakoviny, je nedostatek antioxidantů – karotenoidů, vitaminu C a E a biologicky aktivních ochranných látek obsažených zejména v zelenině a ovoci (fytosteroly, lignany, flavonoidy, glukosinoláty, fenoly, terpeny, sulfidy, aliciny aj.).

Při látkové přeměně totiž v našich buňkách přirozeně vznikají některé problémové látky. Patří k nim tzv. volné radikály, vysoce reaktivní molekuly, které buňky poškozují.

Volné radikály se nacházejí prakticky všude, vznikají v každém organizmu, který potřebuje pro svůj život kyslík. Napadají především tukové složky buněčných stěn. Může tak dojít k poškození struktury buněčného povrchu a v extrémních případech i k zániku buňky.

Volné radikály se ve větší míře tvoří například při procesu stárnutí, stresu, těžké fyzické práci, při hojení  poranění nebo i při pobytu ve velmi znečištěném prostředí (cigaretovým kouřem, smogem apod.). Poškození buněk cévních stěn je proto jedním z problémů u kuřáků.

Volné radikály se podílejí na vzniku řady chorob: arteriosklerózy a srdečního infarktu, rakoviny, poruch imunního systému, chronických zánětlivých onemocnění kloubů, šedého zákalu, degenerace sítnice oka a dalších chorob.

Antioxidanty se na volné radikály navazují a tím jim zabraňují v nežádoucí reaktivitě, zneškodňují je. Proto je velmi důležité, aby antioxidanty a další ochranné látky byly v organizmu stále, průběžně k dispozici.

Nejdůležitějšími a dosud nejlépe prozkoumanými antioxidačními látkami jsou vitaminy E a C a karotenoidy (stavební látky vitaminu A), z nichž nejdůležitější je provitamin ß-karoten (obsahuje ho např. mrkev, karotka, brokolice, polníček, paprika, rajčata, pórek, meruňky, sladké melouny, třešně a broskve).

Pro optimální přísun antioxidačních látek není účelná suplementace (přísun ve formě tabletek) nebo jednostranný příjem ve formě obohacených ovocných nebo zeleninových šťáv. Naopak se doporučuje pestrá strava s dostatečným množstvím zeleniny a ovoce, které bychom měli konzumovat v průměru 5x denně především v syrové formě – 3 porce zeleniny, 2 porce ovoce. Omezit bychom měli příjem živočišných tuků včetně  tuků skrytých v potravinách. Doplňování vitaminů ve formě tabletek je vhodné pouze, když se jejich přísun nedaří dosáhnout přirozenou cestou, např. při chorobách se zhoršeným vstřebáváním živin z potravy.

 Autor: lr