Vápník (Calcium, Ca) je důležitým makroelementem, který spolu s hořčíkem, sodíkem, draslíkem, fosforem, chlorem a sírou tvoří v lidském organizmu asi 80 % veškerých anorganických látek. Vápník, který je důležitý pro tvorbu kostí a zubů, patří v naší výživě k nejproblematičtějším látkám.
Hlavním zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky (s výjimkou tavených sýrů). Vápník v potravinách rostlinného původu je hůře využitelný, protože je ve formě šťavelanu (oxalátu), fytátu nebo fosforečnanu.
Pro vstřebávání je důležitý rovněž poměr vápníku a fosforu, který by měl být 1:1,5. Větší příjem fosforu vstřebávání vápníku snižuje.
Při nedostatku vápníku dochází k poruchám metabolismu vápníku, které se projevují jako osteomalacie (měknutí kostí) a osteoporóza. Při osteomalacii, pokud se vyskytuje v dětství označuje se jako křivice (rachitis), klesá mineralizace bílkovinového kostního základu, snižuje se hladina vápníku a fosfátů v plazmě a kosti ztrácejí svoji pevnost. Léčbou je zvýšený přívod vápníku a vitaminu D.
Osteoporóza se projevuje úbytkem kostní hmoty, mineralizace a plazmové koncentrace vápníku a fosforu jsou normální. Je provázena bolestmi páteře a kyčlí, zvyšuje se riziko zlomenin, zejména kyčelních kloubů a předloktí. Příčinami osteoporózy jsou především nedostatečný příjem vápníku a vitaminu D v mladším věku, hormonální změny u žen v menopauze, hyperthyreosa (zvýšená činnost štítné žlázy), častá léčba kortikoidy, nízká tělesná hmotnost a snížená fyzická aktivita.
Zdroj: Bezpečnost potravin A-Z