Výběr z potravin, které celiaci mohou konzumovat.
Snídaně
Knuspi - pouze zeleninový a pohankový (jsou solené).
Racio - pouze rýžové či rýžové se sojou, rýžové s popcornem, též polomáčené.
Raciolky rýžové, Křehké plátky kukuřičné, též se sýrem Corn flakes - nutno však zkontrolovat složení.
Křupky Viky čokoládový, medový, (nikoli oříškový).
Instantní kaše – prosná či rýžová, některé kaše pro dětskou výživu, jáhlová kaše či nákyp, kaše z pohankových vloček.
Oběd a večeře
Nejvhodnější jsou přírodně upravená či grilovaná masa, ryby, zelenina.
Jako příloha mohou být brambory či rýže.
Lze koupit směs na bezlepkové bramborové knedlíky.
Je možno též podávat polentu (kukuřičná kaše) či koupit hotovou.
Čínské rýžové nudle či bezlepkové těstoviny.
Luštěniny (bez zahuštění jíškou z pšeničné mouky).
U hranolků je třeba zkontrolovat, zda nejsou kvůli křupavosti poprášeny moukou nebo připravit přímo vlastní
Pozor na instantní bramborové kaše.
Krokety nejsou vhodné.
Dezert
Pudink (většina pudinků je bezlepková - zkontrolovat složení), dezert připravený z tvarohu.
Čokoláda (nejlépe čistá – čokoládové bonbony a tyčinky a polevy často nejsou bezlepkové).
Zmrzlina (většina zmrzlin je bezlepkových).
Ovoce, kompot, ovocné poháry či zmrzlinové poháry (sestavené z bezlepkových surovin).
Směsi oříšků.
Sušené ovoce.
Stravování s vyloučením lepku může být pestré a je plnohodnotné! Zelenina a ovoce jsou hvězdami v této kuchyni.
Autor: lr