Zajímavosti
Mezi nejvýznamnější toxické prvky v potravinách se řadí olovo, kadmium, rtuť a arsen. Tyto prvky se do potravin dostávají jak z antropogenních, tak z přirozených zdrojů. Mezi významné antropogenní zdroje patří například doprava, spalování fosilních paliv, průmyslová výroba kovů, odpady s obsahem těchto kovů či používání některých druhů hnojiv. Z přírodních zdrojů hraje pak významnou roli zvětrávání hornin, požáry lesů a vulkanická činnost. Pro všechny výše zmíněné prvky a také mnohé další toxické prvky existují legislativní limity. Obsah těchto prvků je v potravinách kontrolován – v ČR dochází jen zřídka k překročení legislativně stanovených limitů.
V posledních několika letech přitahuje stále větší pozornost odborné veřejnosti sloučenina trimetylamin-N-oxid, zkráceně TMAO. Tato látka se totiž vyskytuje ve zvýšené míře v krvi osob s kardiovaskulárními onemocněními (jako je infarkt nebo mozková mrtvice), dále poruchami ledvin, cukrovkou a také některými typy nádorových onemocnění. V současné době není zatím známo, zda TMAO přispívá ke vzniku a rozvoji těchto nemocí či je pouze doprovází. Jeho zvýšená koncentrace v krvi se však považuje za jejich rizikový faktor.
Co je to arzen?
Arzen je toxický prvek patřící do skupiny těžkých kovů, stejně jako olovo, rtuť nebo kadmium. Podobně jako ostatní těžké kovy se vyznačuje schopností kumulovat se v životním prostředí a toxickými účinky na lidský organismus způsobenými schopností pronikat přes buněčné membrány.
V nemocnicích a domovech sociálních služeb se lze často setkat s malými lahvičkami s brčkem položenými na nočních stolcích pacientů či klientů. Tyto sladké přípravky jsou mnohdy pacienty či personálem označované jako „pitíčka“, které jim mají pomoci navrátit „sílu a udržet svaly“.
- Slazené nápoje a zdraví
- Kouření a výživa
- Akrylamid a jeho vznik při tepelné úpravě potravin
- Strašák jménem glutamát sodný
- Salicyláty - přírodní látky
- Arzen v potravinách
- Teorie FOAD - Vliv kouření na vývoj plodu
- Metanol a etanol
- Škodlivost alkoholu na lidské zdraví
- Vzájemné působení alkoholu a léčiv