V posledních několika letech přitahuje stále větší pozornost odborné veřejnosti sloučenina trimetylamin-N-oxid, zkráceně TMAO. Tato látka se totiž vyskytuje ve zvýšené míře v krvi osob s kardiovaskulárními onemocněními (jako je infarkt nebo mozková mrtvice), dále poruchami ledvin, cukrovkou a také některými typy nádorových onemocnění. V současné době není zatím známo, zda TMAO přispívá ke vzniku a rozvoji těchto nemocí či je pouze doprovází. Jeho zvýšená koncentrace v krvi se však považuje za jejich rizikový faktor.
Zhodnocení vztahu mezi uvedenými onemocněními a hladinou TMAO v krvi komplikuje hned několik faktorů, které mají vliv na jeho hladinu. Patří mezi ně složení stravy (příjem TMAO), složení střevní mikrobioty a funkce některých enzymů v játrech (tvorba TMAO v organismu) a funkce ledvin (vylučování TMAO). Ovlivňováním těchto konkrétních faktorů by bylo tedy možné měnit hladinu TMAO v krvi a teoreticky je využít i v terapii těchto onemocnění.
Nejpřirozenější způsob jak upravit krevní hladinu TMAO je stravou, kterou se trimetylamin-N-oxid do našeho organismu dostává. Hlavním zdrojem již hotového TMAO jsou ryby, u kterých je původcem jejich typického zápachu. Ten je produktem bakteriálního rozkladu trimetylaminu, který slouží mořským živočichům jako buněčný regulátor osmotického tlaku, bez kterého by ryby dehydratovaly (vyschly).
Většinu TMAO však lidé získávají z potravin obsahujících látky, ze kterých si jej sami dokáží vytvořit např. karnitin, cholin. Patří mezi ně např. červené maso - hlavní zdroj karnitinu nebo vejce, sója – zdroj cholinu. Tvorba TMAO z těchto látek probíhá ve dvou na sebe navazujících krocích, kterých se účastní právě již výše zmíněné střevní bakterie a následně játra. Změna složení těchto bakterií i změna aktivity enzymu FMO3 (flavin mono - oxygenáza 3), který v játrech zajišťuje vznik TMAO ovlivňuje jeho konečnou produkci v lidském organismu.
TMAO i látky, z nichž vzniká, mají pro náš organismus ale i mnoho pozitivních účinků a není proto vhodné je z našeho jídelníčku zcela vyloučit. Cholin je nově Evropským úřadem pro potraviny zařazen mezi esenciální (nepostradatelné) živiny. Má schválená i zdravotní tvrzení - přispívá k normální přeměně látkové tuků a k udržení normální činnosti jater.
Dalším faktorem zvyšujícím množství TMAO v krvi je navíc zřejmě i strava bohatá na tuky. Vhodným řešením se proto zdá stravovat se podle základních pravidel správné stravy. To znamená také omezit konzumaci potravin a pokrmů obsahujících nadbytečné množství energie a tuku, které jsou častokrát bohatými zdroji látek, z nichž TMAO v organismu vzniká.
(Bazit) Barbora Žitná
Zdroje:
CHO, Clara E. a Marie A. CAUDILL, 2017. Trimethylamine-N-Oxide: Friend, Foe, or Simply Caught in the Cross-Fire? Trends in Endocrinology & Metabolism [online]. 28(2), 121–130. ISSN 1043-2760. Dostupné z: doi:10.1016/j.tem.2016.10.005
UFNAL, Marcin, Anna ZADLO a Ryszard OSTASZEWSKI, 2015. TMAO: A small molecule of great expectations. Nutrition [online]. 31(11), 1317–1323. ISSN 0899-9007. Dostupné z: doi:10.1016/j.nut.2015.05.006