• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Výživa a onemocnění
  3. Nadváha a obezita

Nadváha a obezita

Scestné diety I.

Většina diet se snaží pomocí slibů a lákadel svést z cesty správného stravování, protože cílem módních diet není pomáhat lidem s jejich nadměrnou hmotností, ale vydělávat na jejich důvěře. Slovo dieta (z řeckého diaita) přitom znamená strava, stravovat se. V češtině je dieta chápana zejména jako omezení energetického příjmu. Cílem by tedy nemělo být „dietu držet“, ale naučit se s dietou normálně žít.

Číst dál …

Scestné diety II.

Jednostranné diety
Tento způsob redukce hmotnosti plní stránky časopisů určených především ženám. Diety se mění dle aktuální módy a ročních období, základ je však vždy stejný. Dle rad z časopisů ženy konzumují jen jednu „ zázračnou“ potravinu (či skupinu potravin), která je dle aktuálního čísla týdeníku tím „zaručeným“ a jediným správným „detoxikátorem“  a rozpouštěčem tuku slibujícím rychlé váhové úbytky. 

Číst dál …

Střevní mikrobiota a obezita

Střevní mikrobiotu lze charakterizovat jako soubor všech mikroorganizmů, které se nacházejí v trávicí soustavě. Mikrobiotu v trávicím ústrojí tvoří bakterie, viry, mikroskopické  vláknité houby (plísně) a kvasinky. Střevní mikrobiota představuje složitý systém, který se neustále mění a může svému hostiteli prospívat nebo také škodit.

Číst dál …

Směnná práce a obezita

V Evropě na směnný režim pracuje asi pětina pracovníků. Směnný provoz zahrnuje noční směny, střídavé směny a nepravidelnou pracovní dobu. Ukazuje se, že směnný provoz má vliv na nadváhu, obezitu a na celkové zvýšení zdravotního rizika.Lidé pracující ve směnném provoze jsou ohroženi především nadváhou a obezitou, ale také mnoha souvisejícími nemocemi, jako jsou například cukrovka, vysoký cholesterol či porucha tukového metabolizmu.

Číst dál …

Alkohol a obezita

Konzumace alkoholu má v posledních desetiletích v mnoha zemích stále stoupající charakter. Jedná se především o východní oblasti Evropy, v západních zemích dochází jen k mírnému poklesu. Spotřeba alkoholu v ČR se pohybuje kolem 10 litrů čistého alkoholu na osobu a rok (ÚZIS).  Podle dat WHO je to však již 14,6 g/den u osob nad 15 let – u mužů 20,2 g/den, u žen 9,0 g/den.

Číst dál …

Strana 2 z 2

  • 1
  • 2

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Víš, co jíš?
  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás