Vitamin D patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Vzniká v kůži prostřednictvím slunečního záření (vitamin D3) a udržuje tak kožní buňky aktivní. Posléze je játry a ledvinami vytvořena aktivní forma vitaminu D (vitamín D2). Tento vitamín je velmi důležitý pro správný vývoj kostí a zubů, protože ovlivňuje metabolizmus vápníku, fosforu a cukrů. Důležitý je též pro játra, ledviny a střeva. Pokud je ho v organizmu dostatek, snadněji se hojí zlomeniny, pozitivně působí na celkovou obranyschopnost lidského těla, podpůrně působí na nervový systém, předchází rakovině tlustého střeva, konečníku, prsu a prostaty a má vliv na dobrou srážlivost krve.
Nadbytek vitaminu D se projevuje např.:
• vyšším krevním tlakem,
• nechutenstvím,
• nevolnostmi,
• žízní nebo častějším močením.
Nedostatek vitaminu D se zpravidla projevuje:
• řídnutím kostí nebo vyšším rizikem zlomenin z důvodu demineralizace kostí,
• zvýšenou padavostí a kazivostí zubů,
• ztuhlostí svalů
• u dětí může způsobit nemoc zvanou křivice (deformace kostí), která je dnes však vzácná.
Projevy nedostatku vitamínu D jsou častěji ohroženi:
• lidé s poruchou funkce ledvin
• starší lidé
• alkoholici
• epileptici
• pacienti s poruchou absorpce tuků
• děti (zvláště kojenci)
• vegetariáni (v zelenině se vitamín D zpravidla nevyskytuje).
Ohroženi nedostatkem vitaminu D jsou také jedinci, kteří tráví málo času venku (v přírodě), nebo také ti, co si například z náboženských důvodů zakrývají tělo a kůže pak není vystavena slunečnímu svitu. Z opalování a ze slunečního záření by totiž mělo být získáváno nejvíce vitaminu D – až 80 %. Takže zejména v zimním období, kdy je tato možnost poněkud snížena, je přeba dbát na přísun vitaminu D stravou, a to zejména konzumací ryb.
Zdroje vitaminu D:
• vejce
• mléko
• vnitřnosti
• makrely, sardinky, sledi, lososi, tuňáci a rybí tuk
• v malém množství se nachází v avokádu, banánech a kakau.
Kojencům je prvních 12 měsíců do stravy přidáván uměle prostřednictvím Infadinových kapiček, protože v mateřském mléce se téměř nevyskytuje.
Nedostatek vitaminu D lze snadno odstranit jednak rozumným sluněním, jednak konzumací výše uvedených potravin.
Zdroje:
Manuál prevence v lékařské praxi, Kol. autorů, Státní zdravotní ústav; http://www.szu.cz/manual-prevence-v-lekarske-praxi
Prevence v praxi, Kol. autorů, Nadace CINDI ve spolupráci s 3. Lékařskou fakultou University Karlovy v Praze, 2009; http://gtge.org/cindi/index.php?option=com_content&task=view&id=6&Itemid=28
Autor: jr