Železo hraje významnou roli při přenosu kyslíku v těle. Jeho nedostatek způsobuje chudokrevnost, při nadbytku může dojít k jeho hromadění v těle a poškození některých orgánů.

Potravinami bohatými na železo jsou zejména maso a vnitřnosti obsahující myoglobin ve svalovině a hemoglobin ve zbytcích krve (hovězí, skopové, kachna, drůbež). Méně, středně, obsahují žloutky, ryby a zelenina (špenát, rajčata, petržel), luštěniny, cereálie, ořechy, čaj a kakao. Na železo chudé je mléko, mléčné výrobky, tuky a oleje, brambory a většina ovoce.

Z rostlinných zdrojů železo obsahují luštěniny a celozrnné obiloviny, z těchto zdrojů však nedovede organizmus železo tak dobře zužitkovat pro přítomnost kyseliny fytové a jejích solí, fytátů. Nejen při chudokrevnosti je důležité konzumovat zdroje železa v kombinaci s potravinami bohatými na vitamin C.  To je další důvod pro hojný konzum zeleniny a ovoce dle pravidla: zelenina a ovoce pětkrát denně.

Při nedostatku železa nebo nedostatku vitaminu B12, kyseliny listové nebo kvalitních bílkovin může dojít k nedostatečné krvetvorbě a vzniku chudokrevnosti, anémii. O anémii hovoříme, pokud dojde k poklesu krevního barviva (hemoglobinu) nebo snížení počtu červených krvinek v objemové jednotce krve (hematokritu) či celkového počtu červených krvinek (erytrocytů) pod danou fyziologickou hranici.

Anémie z nedostatku železa většinou provází jiná onemocnění, která jsou provázena ztrátami krve nebo při kterých je sníženo nebo omezeno vstřebávání živin z potravy. Jedná se tedy o onemocnění jater, krvácení z nádoru dělohy, vředová choroba žaludku a dvanáctníku, jícnové varixy, hemoroidy, krvácení z nosu, celiakii – autoimunní onemocnění nesnášenlivosti lepku. U vrcholových sportovců dochází k drobným, ale dlouhodobým stálým ztrátám krve močí.

Zvýšený nárok pro železo není často potravou hrazen v těhotenství, po porodech a při ztrátách krve při menstruaci.
 
Naopak při nadměrném příjmu železa stravou nebo výživovými doplňky a zejména při poruše regulace vstřebávání může dojít ke hromadění železa a k těžkému poškození jater.

Autor: lr