Fitness mládež: díl 2

Potřebují děti proteinové doplňky stravy? Protein je dobrý sluha, ale špatný pán.

Proteiny jsou základní stavební kameny v lidském těle, skládají se z mnoha aminokyselin. Neukládají se do zásoby a získávají se jen stravou. Jsou nepostradatelnou látkou pro mnohé procesy, ale při také při tvorbě svalové hmoty, a proto tak oblíbené u sportovců.

Hlavní zdroje bílkovin:

- živočišné bílkoviny – maso (zejména hovězí, kuřecí nebo ryby), vejce, mléčné výrobky (sýry, jogurty a tvaroh)

- rostlinné bílkoviny, které však neobsahují kompletní spektrum aminokyselin jako živočišné zdroje a patří sem např. tofu, tempeh, quinoa, cizrna, červená čočka, černé a mungo fazole, chia semínka.

 

Protein je vynikajícím parťákem intenzivního tréninku, protože poskytuje energii svalům, zvětšuje jejich objem, zvyšuje výkonnost a zkracuje dobu regenerace. Ale u sportující mládeže se bohužel setkáváme s jeho záměrně nadměrným užíváním, které pak může být pro uživatele nejen nevhodné, ale při dlouhodobém a nadměrném užívání pak i zdraví škodlivé.

 

Proteinová dieta znamená významné navýšení příjmu bílkovin a snížení příjmu sacharidů a tuků. Navýšení je provázeno mnohými pozitivními efekty, jako je vysoká sytící schopnost, velký termický efekt, dostatek aminokyselin zlepšuje nárůst svalové hmoty, zvyšuje sytost a tím reguluje i nadměrný příjem energie. Tím se proteiny stávají atraktivní nejen pro mladé muže, snažící se nabrat svalovou hmotu, ale i pro dívky snažící se zhubnout. Nikdy nejde o dlouhodobě udržitelný způsob stravování a není vhodný pro všechny – hlavně děti.

Všeho moc škodí, a to platí i u tohoto typu stravování (nežádoucí účinky) a proč?

- proteinová dieta vede ke ketóze, je způsobená nadbytkem odpadních produktů při změně metabolických procesů při chybění sacharidů) a bývá provázená bolestí hlavy, podrážděností a nespavostí

- nadměrný příjem bílkovin tělo nevyužívá efektivně a představuje nadměrnou metabolickou zátěž pro ledviny, kosti i játra, kdy zvýšené vylučování konečných produktů metabolismu bílkovin zvyšuje i vylučování vápníku do moči, což vede k negativní vápníkové bilanci, odvápnění kostí a tvorbě močových kamenů (kalcium-oxalátových)

- na možné poškození ledvin pak navazuje riziko vzniku vysokého krevního tlaku

- vysoká konzumace bílkovin může znamenat malý příjem dalších důležitých složek, jako je vláknina, což může způsobit zácpu či průjem, nevolnost nebo únavu, může se změnit i střevní bakteriální osídlení (střevní mikrobiota)

- u dětí může vysoký příjem bílkovin (přes 20 % celkové denní energie) vážně narušit vodní hospodářství, zvláště pokud není současně přijímáno dostatečné množství dalších tekutin.

 

Transformace proteinů na svalovou hmotu je výrazně ovlivněna působením testosteronu, proto u chlapců před zahájením puberty je užívání proteinů nejen zbytečné, ale zdraví škodlivé, neboť nadbytečně zatěžuje ledviny. Také u adolescentů je však množství proteinů, které jsou schopni zpracovat, omezené (cca 1,4–1,6 g/kg hmotnosti) a jeho překročení může vést k již zmíněným nežádoucím účinkům.

 

Proteinové doplňky nejsou na rozdíl od steroidů zakázané, ale jejich nadměrné užívání může být pro dětský organismus nebezpečné.

 

Zdroje:

https://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2010/04/03.pdf

https://www.kondice.cz/zdravi-a-vyziva/velke-mnozstvi-proteinu-je-zdravi-nebezpecne.html

 

MUDr. Jan Boženský