Zajímavosti modul
Důležitou součástí sortimentu masa v potravinářském obchodě je drůbež, její části nebo drůbeží výrobky. Z nutričního hlediska je drůbeží maso fyziologicky hodnotné, protože lidskému organizmu dodává nejen všechny potřebné složky, ale je i nezbytnou součástí moderní a racionální stravy. Vzhledem k nízkému obsahu tuku má velký význam především z hlediska zdravé výživy. Má dobré chuťové vlastnosti a lze je připravovat nejrůznějšími způsoby, tzn. vařit, dusit, péci i smažit. Drůbeží masová tkáň je jemná, křehká a lehce stravitelná a lze ji dobře kombinovat s dalšími potravinami.
Ryby mořské a sladkovodní představují ve světovém měřítku velmi významný zdroj živočišných produktů pro lidskou výživu.
Jakost ryb, rybího masa a ostatních vodních živočichů je možno posuzovat z několika hledisek. Mnohé jakostní aspekty lze vyjádřit objektivně a některé z nich nabyly formy jakostních kritérií, platných v konkrétních státech. Tak např. u nás patří mezi normované znaky jakosti sladkovodních tržních ryb i jejich hmotnost, výtěžnost a výsledek senzorického hodnocení, vyjádřený počtem bodů tzv. stolní hodnoty. Dále u nás platí závazná hygienická kritéria pro kontaminaci ryb a rybích výrobků cizorodými látkami a mikroorganismy.
Vyhláška MZe ČR č. 327/1997 Sb., respektive novela č. 264/2003 Sb. a vyhláška č. 201/2003 Sb., o veterinárních požadavcích na čerstvé maso, mleté maso, masné polotovary a masné výrobky, ve znění posledních platných úprav, konkretizuje v oddílu 3 požadavky na ryby, ostatní vodní živočichy a na výrobky z nich.
Stupeň čerstvosti |
Kůže |
Svaloviny |
Oko |
Žábry |
Vnitřnosti |
Čerstvý |
Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště) |
Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá |
Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení |
Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované |
Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů |
Začínající rozklad |
Matná, vybledlá, zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů |
Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík |
Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl |
Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji |
Zřetelné, na okrajích změklé, neostře ohraničené |
Pokročilý rozklad |
Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí |
Zcela změklá, rozbředlá |
Vpadlé, svraštělé |
Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu |
Těžko od sebe rozeznatelné, kašovit?? |
Úplný rozklad |
Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl |
kašovitá |
Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou |
Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny |
Rozteklé v dutině tělní |
O mléčných výrobcích se říká, že jsou základem zdravé výživy, o desertech a pudincích, že jsou ozdobou oběda nebo večeře. Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní skupiny potravin a měly by být každodenní součástí jídelníčku, především starších a dospívajících dětí.
Mléko je to komplexní potravina, obsahující všechny tři základní ??iviny (bílkoviny, tuky a sacharidy), prakticky celé spektrum vitaminů (s výjimkou vitaminu C) a je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších důležitých minerálních látek.