Zajímavosti modul
Požadavky na kvalitu
Požadavky na kvalitu českých kečupů jsou stanoveny národním předpisem, tento se však nevztahuje na kečupy dovezené ze zemí Evropského společenství, a proto kvalita „evropských“ kečupů může být někdy odlišná od českých, v závislosti na předpisech jednotlivých členských zemí.
České kečupy (ale i kečupy dovezené z tzv. „třetích“ zemí, rozuměno z jiných zemí než zemí Evropského společenství) musí obsahovat nejméně 12 % sušiny a z toho nejméně 7 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou, kečupy označené jako Prima, Extra, Speciál musí dokonce obsahovat nejméně 30 % sušiny a z toho nejméně 10 % musí představovat sušina vnesená rajčatovou surovinou.
Kečupy mohou být dokonce v případě kečupů se sníženým obsahem energie slazeny i náhradními sladidly jako například sacharinem, aspartamem či sukralosou.
Nabízené ovoce a zelenina musí být celé a zdravé. Není dovolen prodej produktů napaden??ch hnilobou nebo postižených zhoršením jakosti do té míry, že jsou nezpůsobilé ke spotřebě.
Prodávané plody nesmějí být poškozené mechanicky ani mrazem, být bez škůdců a poškození jimi způsobených a samozřejmě také bez cizího pachu či chuti. (Například u citrusů vede poškození mrazem k chuťovým změnám, ovoce je kyselé, případně také nahořklé. Banány vlivem mrazu černají a brambory sládnou). Mráz způsobí poškození rostlinných pletiv a ovoce a zelenina se stávají náchylnější k hnilobným procesům.
Prodej ovoce, zeleniny a brambor na tržišti:
Poškození mrazem nemusí spotřebitel běžným laickým posouzením při nákupu odhalit. Vady takto poškozených produktů se projeví až doma, kdy dojde k vyrovnání teploty potraviny s okolním prostředím, čímž se změní konzistence produktů. Ztrácí se typické vybarvení a v neposlední řadě se mění i chuť. Rostlinná pletiva se totiž v důsledku působení mrazu zcela poškodí, a tím může dojít k nežádoucím smyslovým, jakostním a mikrobiologickým změnám (hnilobným procesům).
K tradičním ovocným druhům patří hrušky a jablka. Na našem trhu se lze setkat s tuzemskou i dovozovou produkcí, neboť skladování v chladírnách s řízenou atmosférou umožňuje nákup tohoto ovoce po celý rok. Při nákupu jádrového ovoce je vhodné, aby spotřebitel věnoval pozornost následujícím okolnostem: Ovoce musí být vždy prodáváno celé (nikdy výkroje); zdravé, čerstvého vzhledu a čisté; bez výskytu chorob a škůdců a bez cizích pachů a chutí.
Samozásobitelé by měli vědět, že červivé plody lze zpracovat na mošt, napadené plísní se však musí vždy vyhodit. Na ovoci se plísní vyskytuje celá řada. Mnohé (zejména rod Penicillium) produkují mykotoxin zvaný patulin. A právě mykotoxiny patří mezi nejrizikovější látky, s nimiž se lze v potravinách setkat. Nepomůže ani vykrojení zasažené části plodu, plísně jej prorostou a kontaminují prakticky celý.
Datum použitelnosti (DP, anglicky „Use by Date“)
Datum použitelnosti se uvádí slovy "Spotřebujte do...". Datum se uvádí v předepsaném pořadí - den, měsíc a rok ukončení této doby. Je-li potravina označena dobou použitelnosti, tedy slovy: „Spotřebujte do…“, musí výrobce na obal doplnit i údaje o podmínkách skladování.
Doba použitelnosti se používá pro potraviny, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. jogurty a jiné mléčné výrobky, ryby, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně atp.
Potraviny s prošlou dobou použitelnosti se považují za zdravotně závadné a nesmí se v žádném případě uvádět do oběhu.
Datum minimální trvanlivosti (DMT, anglicky „Best before“)
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "Minimální trvanlivost do…" a opět následuje uvedení dne, měsíce a roku. Pokud je DMT kratší než 3 měsíce, nemusí být na obale uveden rok, pokud je DMT delší než 3 měsíce, ale nepřesahuje 18 měsíců, nemusí být na obale uveden den a pokud je DMT delší než 18 měsíců, nemusí být uveden ani den ani měsíc.
DMT se většinou označují potraviny, které se rychle nekazí. Příkladem mohou být konzervy, sušenky, čokoláda, nápoje, těstoviny atp.
- Význam drůbežího masa ve výživě člověka
- Ryby a vodní živočichové
- Senzorické projevy čerstvosti a stupně kažení ryb
- Mléko a mléčné výrobky – proč jsou důležité
- Mléčné bakterie, kysané výrobky, čím jsou užitečné
- Jak se dělí mražené krémy
- O zmrzlině
- Druhy zmrzliny
- Zajímavosti o dezertech a pudincích
- Z historie sýrů