Maso a ryby
Ryby patří v ČR mezi potraviny, jejichž spotřeba je podprůměrná. Velmi málo spotřebitelů splňuje doporučení na konzumaci alespoň dvou porcí týdně.
Ryby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody konzumovat bezpečně, aby se snížilo riziko otravy z potravy.
Senzorické projevy čerstvosti a stupně kažení ryb lze posoudit podle stavu kůže, svaloviny aj - viz tabulka.
Želatina je rozpustná čistá bílkovina bez barvy, chuti a zápachu. Ve vodě se varem rozpouští, chlazením tuhne a mění se v pevnou konzistenci. Získává se částečnou hydrolýzou (rozkladná reakce) kolagenu z hovězích, telecích a vepřových kůží, kostí, chrupavek, šlach a dalších tkání.