Sportovci konzumují stravu s vysokým obsahem bílkovin po staletí. Výzkumníci ve Velké Británii provedli studii, v rámci které zkoumali účinnost a potenciální škodlivé účinky stravy s vysokým obsahem bílkovin. Jedním z důležitých hledisek, na která se zaměřovali, byla definice “high-protein diet”.

Existuje několik způsobů, jak lze posuzovat obsah bílkovin ve stravě, a to:
– podle absolutního množství bílkovin,
– podle podílu bílkovin na celkovém příjmu energie,
– podle množství bílkovin, které se konzumují na kg tělesné hmotnosti.

Řada sportovců konzumuje velké množství bílkovin. Strava s vysokým obsahem bílkovin je nejčastěji spojována s hypertrofií (zvětšením) a pevností svalů. Je však také obhajována pro snižování hmotnosti a regeneraci po intenzivní námaze nebo po úrazu.

Dlouhodobý příjem velkého množství bílkovin je spojen s potenciálními riziky jako je úbytek minerálních látek v kostech a poškození ledvin. U osob, které jsou jinak zdravé, existuje málo důkazů, že vysoký příjem bílkovin je nebezpečný. Avšak poškození ledvin může být problémem u osob, které již mají špatnou funkci ledvin. Zvýšený příjem bílkovin znamená, že se musí zvýšit celkový příjem energie nebo se musí snížit konzumace ostatních složek, tj. sacharidů nebo tuků.

Pro některé sportovce může být vysoký příjem bílkovin vhodný, ale existují některé potenciální negativní důsledky, které je třeba brát do úvahy, než se k takové stravě přistoupí. Je třeba dbát zejména na to, aby nedošlo k nedostatečnému příjmu jiných nutričních složek, které tělo při zátěži sportováním potřebuje.

Příjem bílkovin u sportovců se obvykle uvádí v rozmezí 1,2–1,6 g/kg tělesné hmotnosti. Doporučovaný denní příjem stanovený v USA je 0,8 g bílkovin/kg tělesné hmotnosti. Pro 80kg osobu je to 64 g bílkovin/den. Pokud sportovec přijímá denně 3 000 kcal (12 552 kJ), pak by příjem bílkovin měl činit asi 8,5 % celkového příjmu energie. Průměrný příjem bílkovin v západních zemích je však 15–16 % celkového příjmu energie.

Britská přehledová práce se zaměřuje na účinnost vysokého příjmu bílkovin u mladých, zdravých sportovců a na vývoj problémů spojených s vysokým příjmem bílkovin.


Zdroj: Proceedings of the Nutrition Society 70, 2011, č. 2, s. 205–214