mrkev a petrzel jako priborNádorová onemocnění jsou po kardiovaskulárních druhou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Setká se s nimi v životě přibližně každý třetí občan a každý čtvrtý na ně umírá. Na vznik nádorů mají vliv vnitřní a vnější rizikové faktory.

Mezi vnitřní rizikové faktory patří např. věk a genetické předpoklady (pozitivní rodinná anamnéza). Dědičnosti je připisován asi 10 – 15% podíl vzniku. Vnější rizikové faktory se mohou obecně podílet na vzniku z 80% až 90 %. Z tohoto celku zaujímají 35 % výživové faktory, 30 % kouření, 5 % obezita a nízká pohybová aktivita, 5 % nadměrná konzumace alkoholu a zbytek tvoří infekční činitelé, pracovní expozice, radiace, sluneční záření, chemické škodliviny v životním prostředí aj.

Styl stravování mající pozitivní vliv na lidské zdraví by měl být založen na rozmanitém jídelníčku obsahujícím všechny potřebné živiny, vitaminy, minerální látky a respektujícím rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie.

Základem správné výživy je pestrá strava bohatá na ovoce a zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky. Čerstvé ovoce a zelenina by měly být zařazovány do jídelníčku denně v 5 porcích, konkrétně jde o tři porce zeleniny a dvě porce ovoce (celkem 500 gramů denně), luštěniny alespoň 1x týdně, celozrnné výrobky pravidelně. Vláknina v nich obsažená působí mimo jiné proti zácpě a vede ke snížení hladiny tuků v krvi.

Z masa bychom měli upřednostňovat především libové druhy a maso bílé (drůbeží, králičí a rybí – alespoň 2x týdně). Omezen by měl být příjem tuků, zvláště živočišných, a jednoduchých cukrů. Upřednostňovány by měly být kvalitní rostlinné oleje. Značné množství tuků je obsaženo v uzeninách, jejichž konzumace by měla být střídmá.

Mléčné výrobky v jídelníčku by měly být se sníženým obsahem tuku (jogurty do 3 % tuku, sýry do 30% t.v.s).

Příjem soli by neměl být více jak 5-7 gramů na den. Bohatými zdroji soli jsou uzeniny, některé kořenící směsi, konzervy apod. Strava by měla být tedy ochucována přednostně bylinkami a kořením.

Pitný režim by měl zahrnovat alespoň 2 litry tekutin denně, nevhodný je alkohol, nápoje s alkoholem a cukry. Neměly by být konzumovány potraviny zkažené, napadené plísní či hnilobou. Při tepelném zpracování potravin by měla být upřednostňována šetrná úprava, tzn. vaření (ve vodě, v páře) a dušení, nejméně by se mělo péci, smažit a grilovat.

Kromě výživy je také důležité si udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost, která je jedním z faktorů majících vliv na vznik nádorového onemocnění. K jejímu udržení přispívá pravidelná fyzická aktivita, která by měla být součástí zdravého životního stylu, stejně tak jako nekouření, pravidelný odpočinek, spánek, psychická pohoda.

Správná strava nám sice 100% nezaručí, že neonemocníme nádorovým onemocněním, ale její přibližně třetinový podíl je natolik velký, že stojí za to se minimálně jejím prostřednictvím pokusit ono riziko vzniku nádorového onemocnění snížit.

Kromě předcházení vzniku nemoci, tzv. primární prevence, je žádoucí nepodceňovat úlohu i tzv. prevence sekundární, která se uplatňuje v situaci, kdy sice nádor vznikl, ale byl diagnostikován včas a je v léčitelném stádiu. Tento druh prevence se také nazývá screening a v České republice v současnosti existují 3 celoplošné screeningové programy zaměřené na včasný záchyt nádorů tlust??ho střeva a konečníku, prsu a hrdla děložního.

Autor: sb
 
Zdroj

ADAM, Z., KREJČÍ, M., VORLÍČEK, J. et al. Obecná onkologie. Praha: Galén, 2011. 394 s. ISBN 978-80-7262-715-8

BISCHOFOVÁ, Svatava. Vybrané rizikové faktory životního stylu ve vztahu
k nádorovému onemocnění tlustého střeva a konečníku [online]. 2012 [cit. 2013-06-09]. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Lékařská fakulta.. Dostupné z: http://is.muni.cz/th/142175/lf_m/

BLATTNÁ, Jarmila et al. Výživa na začátku 21.století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha : Společnost pro výživu, Nadace NutriVIT, 2005. 79 s. ISBN 80-239-6202-7

LINKOS: Česká onkologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Zásady zdravého životního stylu [online]. [cit. 2013-06-19]. Dostupné
z: http://www.linkos.cz/prevence/zasady-zdraveho-zivotniho-stylu/

MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV. Prevence nádorových onemocnění [online].
[cit. 2013-06-19]. Dostupné z: http://www.mou.cz/prevence-nadorovych-onemocneni/t3017

ŽALOUDÍK, J. Vyhněte se rakovině aneb prevence zhoubných nádorů pro každého. Praha: Grada, 2008. 192 s. ISBN 978-80-247-2307-5