Potravinami nového typu nebo složkami potravin nového typu se rozumí potraviny, u nichž nebyla doložena historie spotřeby před 15. 5. 1997 na území kteréhokoliv členského státu Evropské unie bez ohledu na datum přistoupení k Evropské unii.
Právním předpisem upravujícím tuto oblast v rámci Evropské unie je přímo použitelný předpis Evropských společenství - nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 258/1997 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin, který vstoupil v účinnost dnem 15. května 1997. Potravinami nebo složkami potravin nového typu (dále jen "potraviny nového typu") se rozumí potraviny nebo složky, které se do 15. 5. 1997 (tedy do doby vstupu v účinnost nařízení) ve významné míře nepoužívaly na území společenství pro lidskou spotřebu a které patří do těchto skupin:
potraviny obsahující novou nebo úmyslně modifikovanou základní molekulární strukturu,
potraviny, sestávající z mikroorganismů, hub nebo řas, nebo jsou z nich izolovány,
potraviny sestávající nebo izolované z rostlin nebo živočichů, s výjimkou rostlin nebo živočichů získaných tradičním postupem šlechtění nebo chovu nebo rozmnožování, a které jsou považovány za zdravotně nezávadné,
potraviny vyrobené dosud nepoužívanými technologickými postupy, které vedou k významným změnám ve struktuře potraviny nebo složení, ovlivňující jejich výživovou hodnotu, metabolismus nebo obsah nežádoucích látek.
Nařízení stanoví specifické požadavky na označování potravin nového typu. Jedná se zejména o následující požadavky:
uvedení jakékoliv charakteristiky jako je složení, výživová hodnota nebo zamýšlené použití v nové potravině; označení přítomnosti látky, která může mít dopad na zdraví některých spotřebitelů;
označení přítomnosti látky, která může být předmětem zájmu z etického hlediska.
Potraviny nového typu podléhají schvalovacímu postupu před jejich uvedením na trh, v rámci kterého se klade velký důraz na hodnocení rizika.
Každá potravina nového typu:
nesmí představovat nebezpečí pro spotřebitele;
nesmí uvádět spotřebitele v omyl;
nesmí být do té míry odlišná od potraviny a/nebo složky potraviny, k jejíž náhradě je určena tak, že by její běžná spotřeba byla pro spotřebitele z hlediska výživy nevhodná.
Potraviny nového typu lze tedy uvést na trh pouze, pokud prošly procesem schvalování v souladu s nařízením (ES) č. 258/97 ze dne 27. ledna 1997 o nových potravinách a nových složkách potravin.
Žádost o schválení o uvedení potraviny nového typu na trh se podává kompetentnímu úřadu členského státu, v němž má být výrobek uveden na trh poprvé, a současně se zasílá kopie této žádosti Evropské komisi (EK). Každý členský stát je povinen oznámit EK název a kontaktní údaje kompetentního úřadu, který zajišťuje vypracování zpráv o prvním posouzení. Zpráva o prvním posouzení však může být zpracována po dohodě s kompetentním úřadem členského státu a EK i hodnotícím úřadem jiného členského státu.
V České republice je kompetentním úřadem Ministerstvo zemědělství.
Další informace o potravinách nového typu najdete na http://www.bezpecnostpotravin.cz/kategorie/potraviny-noveho-typu.aspx