Esenciální cholin?
Cholinu nebyla doposud v oblasti výživy věnována významná pozornost. V současné době se však ukazuje na jeho nezastupitelný význam a díky novým poznatkům vyvstává otázka, zda ho lze považovat za esenciální (nepostradatelný). Cholin je bioaktivní látka nezbytná pro fungování lidského organismu, která se sice tvoří z velké části v těle, nicméně příjem stravou je neméně důležitý.
Cholin se nachází ve všech lidských tkáních, je nepostradatelnou součástí buněčných membrán, účastní se mnoha metabolických dějů a je také stavební látkou pro acetylcholin, který je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) schválil následující zdravotní tvrzení o cholinu. Cholin přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu a tuků (jejich zvýšené hladiny mohou přispívat ke vzniku srdečně-cévních onemocnění), je důležitý pro správnou činnost jater.
V současné době již bylo provedeno několik studií zaměřených na sledování vlivu cholinu na zdraví. Některé studie naznačují pozitivní vliv jeho dostatečného příjmu na prevenci nádorového onemocnění prsu nebo zlepšení kognitivních (poznávacích) funkcí u schizofrenních pacientů. Další studie ukazují, že nízký příjem cholinu a jeho nízké hladiny v krvi těhotných žen jsou rizikovým faktorem vzniku defektů neurální trubice plodu (závažné vrozené vývojové vady centrální nervové soustavy), stejně tak nedostatečný příjem cholinu v těhotenství může negativně ovlivnit kognitivní schopnosti potomků, jako je paměť, učení nebo soustředění. Je však zapotřebí, aby další výzkum pokračoval i v budoucnu a potvrdil nebo zamítl uvedené hypotézy.
Navzdory tomu, že si organismus dovede vytvořit cholin z velké části sám, nemusí být vždy jeho vlastní syntéza dostatečná. To platí zejména pro těhotné ženy nebo jedince s onemocněním jater a ledvin, u nichž může dojít k jeho nedostatku, a právě dostatečný příjem stravou je zde velmi důležitý.
Nejvýznamnější zdroje cholinu jsou živočišné potraviny, zejména vaječný žloutek, játra a jiné vnitřnosti (mozeček, srdce), maso, mléčné výrobky. Z rostlinných zdrojů stojí za zmínku obilné klíčky, luštěniny, arašídy, listová zelenina. Příjem cholinu může souviset s příjmem živočišných bílkovin, protože i v nejbohatších rostlinných zdrojích je obsah cholinu mnohem menší než v potravinách živočišných. Rizikovou skupinou pro nedostatek cholinu se tak stávají také příznivci alternativních způsobů stravování, jako jsou vegetariáni nebo vegani.
Údaje o průměrném příjmu cholinu v české populaci nejsou známy. Ze zahraničních studií však vyplývá, že jeho přívod v populaci je spíše nedostatečný. V USA se cholin řadí mezi nepostradatelné živiny, proto je zde stanovena doporučená denní dávka- pro dospělou ženu je 425 mg, pro muže 550 mg. Dostatečný příjem cholinu lze dosáhnout pestrou stravou a nevynecháváním konzumace zdrojů bohatých na cholin. Překážkou stanovení příjmu cholinu ve stravě je neúplnost dat v nutričních databázích o množství cholinu v jednotlivých potravinách, anebo výrazně se lišící hodnoty jeho obsahu mezi jednotlivými databázemi.
Nadměrný příjem cholinu, který je však spíše vzácný, může způsobovat některé nežádoucí účinky, jako je nepříjemný tělesný pach (tzv. rybí pach), zvýšené pocení, slinění, snížení krevního tlaku a poškození jater. Studie, ve kterých byly pozorovány tyto nežádoucí účinky, byly východiskem pro stanovení nejvyššího tolerovatelného příjmu cholinu pro různé věkové kategorie. Pro dospělého jedince je tolerovatelný příjem 3,5 g cholinu/den.
Autor: Jana Spáčilová (js)
Použitá literatura:
INSTITUTE OF MEDICINE (US), 1998. Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline [online]. Washington, D.C.: National Academies Press.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětí.
TIMOTHY A. a GARROW, 2007. Choline. In: Handbook of Vitamins. 4. vyd. Boca Raton: Taylor&Francis Group, LLC.
YAN, Jian, Xinyin JIANG, Allyson A. WEST et al, 2012. Maternal choline intake modulates maternal and fetal biomarkers of choline metabolism in humans. The American Journal of Clinical Nutrition [online]. 1. 5., roč. 95, č. 5, s. 1060–1071.
ZEISEL, S., DA COSTA, 2009. Choline: An Essential Nutrient for Public Health. Nutrition reviews [online]. 11., roč. 67, č. 11, s. 615–623.
ZEISEL, S. H., 2000. Choline: needed for normal development of memory. Journal of the American College of Nutrition. 10., roč. 19, č. 5 Suppl, s. 528–531.