Alimentární infekce a otravy
Alimentární nákazy jsou soubor onemocnění, které také někdy označujeme jako onemocnění z potravin. Alimentární onemocnění rozdělujeme na infekce a otravy. Otravy poté ještě dělíme na toxoinfekce a intoxikace.
Salmonelózy jsou zřejmě nejznámější střevní nákazou, v široké veřejnosti jsou synonymem pro závažná průjmová onemocnění z potravin. Jejich výskyt v ČR stále patří mezi střevními infekcemi k nejčastějším, a to i přes výrazně klesající oficiálně vykazované údaje. Onemocnění je způsobeno malými, okem neviditelnými mikroorganizmy, salmonelami.
Virový zánět žaludeční a střevní sliznice, gastroenteritidu, může způsobit celá řada virů – například rotaviry, kaliciviry, astroviry či toroviry. Někdy toto onemocnění bývá nesprávně označováno jako „střevní chřipka“, i když viry chřipky toto onemocnění nevyvolávají. Vzniklé infekce jsou akutní a nezůstává po nich dlouhodobá imunita, to znamená, že můžeme stejnou infekcí onemocnět i opakovaně.
Stafylokoková enterotoxikóza je sice názvem poměrně neznámé onemocnění, ale ve skutečnosti se jedná o relativně časté onemocnění. Je vyvolávané enterotoxinem (tzv. střevním toxinem) bakterie, která je známá pod názvem zlatý stafylokok (Staphylococus aureus). Tento toxin je odolný vůči teplotě běžně používané při vaření a snáší teplotu až 100 stupňů Celsia po dobu 15 – 20 minut.