Alimentární infekce a otravy
Střevní bakterie Escherichia coli (E. coli) vyvolává specifická průjmovitá onemocnění postihující zvláště kojence, ale i dospělé, a šířící se potravní cestou. Může také způsobit tzv. endogenní nákazy, kdy zdrojem je vlastní trávicí ústrojí nemocného. Tyto infekce bývají následkem nízké nebo pokleslé obranyschopnosti organizmu.
Bakterie Escherchia coli - E. coli - se běžně vyskytují ve střevech člověka i teplokrevných zvířat. Většina kmenů E. coli je nepatogenních, některé se pozitivně podílí na trávícím procesu a na tvorbě vitaminů např. B12, K1, a K2. Některé kmeny se dokonce používají jako probiotika, např. při trávících obtížích nebo ke kolonizaci střeva zabraňující průniku a rozšíření patogenních baktérií.
Jak se může člověk nakazit EHEC?
Lidé jsou infikováni především orálním příjmem, např. ze znečistěné vody, potravin nebo přímým kontaktem s infikovaným člověkem nebo zvířetem. Nákaza je snadná, protože v případě EHEC O157:H7 stačí 10 až 100 zárodků. Studie, které byly v Německu provedeny ukazují, že cesty přenosu souvisejí s věkem.