• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Potraviny a nápoje ve výživě
  3. Nápoje

Nápoje

Energetické a sportovní nápoje – základní charakteristika

Energetické a sportovní nápoje se staly velmi populární součástí stravovacích návyků, respektive pitného režimu zejména mladší generace, a to včetně dětí. Zejména pak energetické nápoje jsou předmětem intenzivních marketingových kampaní, cílených na mladší generaci. Málokterý z konzumentů a bohužel i jejich rodičů či lékařů však při konzumaci těchto nápojů věnuje skutečnou pozornost tomu, zda jsou vůbec k běžné konzumaci vhodné, či tomu, jaký je mezi nimi rozdíl.

Číst dál …

Energetické nápoje – co v nich lze nalézt?

Energetické nápoje představují poměrně širokou skupinu nápojů, které se mohou lišit svým složením. Nejčastěji však obsahují kofein, a dále pak například taurin, vitaminy, zejména pak vitaminy skupiny B, bylinné doplňky (např. guarana, Yerba maté, ženšen či Ginkgo biloba) a cukr nebo sladidla. Nejvýznamnějšími složkami energetických nápojů jsou kofein, sacharidy, dále pak nejčastěji obsahují guaranu, taurin či glukuronolakton.

Číst dál …

O kávě a její kvalitě

Existuje kolem 60 odrůd kávovníků, z nichž na světovém trhu dominují dvě hlavní skupiny: Arabica (Coffee arabica) a Robusta (Coffee canephora). Káva má rozdílné vlastnosti podle toho, z jakých oblastní pochází - Jižní Amerika, Jihovýchodní Asie či Afrika. V plodu kávovníku jsou dvě semena, každé samostatně pokryté stříbřitou membránou a dohromady obalené dužninou. Sklízejí se, když je dužnina jasně červená.

Číst dál …

O kávě a kávovinách

Kávou se rozumí semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky.

Číst dál …

Škodlivost alkoholu na lidské zdraví

Nadměrná konzumace alkoholu s sebou neodmyslitelně přináší celou řadu škodlivých účinků na lidské zdraví. V České republice byla v roce 2010 spotřeba čistého alkoholu 9,8 litrů na osobu za rok (viz zdroj 6).  Řadíme se tak na přední místa ve spotřebě alkoholických nápojů v Evropě.

Číst dál …

  1. Metanol a etanol
  2. Lihoviny - druhy a značení
  3. Pivo - druhy a značení
  4. Z historie výroby piva
  5. Alkoholické nápoje - víno

Strana 2 z 4

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Víš, co jíš?
  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás