Nápoje
V posledních letech je spotřebitelům čím dál tím dostupnější široká škála tzv. rostlinných nápojů, které nabírají na popularitě, a jejich spotřeba stoupá.
Energetické a sportovní nápoje se staly velmi populární součástí stravovacích návyků, respektive pitného režimu zejména mladší generace, a to včetně dětí. Zejména pak energetické nápoje jsou předmětem intenzivních marketingových kampaní, cílených na mladší generaci. Málokterý z konzumentů a bohužel i jejich rodičů či lékařů však při konzumaci těchto nápojů věnuje skutečnou pozornost tomu, zda jsou vůbec k běžné konzumaci vhodné, či tomu, jaký je mezi nimi rozdíl.
Energetické nápoje představují poměrně širokou skupinu nápojů, které se mohou lišit svým složením. Nejčastěji však obsahují kofein, a dále pak například taurin, vitaminy, zejména pak vitaminy skupiny B, bylinné doplňky (např. guarana, Yerba maté, ženšen či Ginkgo biloba) a cukr nebo sladidla. Nejvýznamnějšími složkami energetických nápojů jsou kofein, sacharidy, dále pak nejčastěji obsahují guaranu, taurin či glukuronolakton.
Existuje kolem 60 odrůd kávovníků, z nichž na světovém trhu dominují dvě hlavní skupiny: Arabica (Coffee arabica) a Robusta (Coffee canephora). Káva má rozdílné vlastnosti podle toho, z jakých oblastní pochází - Jižní Amerika, Jihovýchodní Asie či Afrika. V plodu kávovníku jsou dvě semena, každé samostatně pokryté stříbřitou membránou a dohromady obalené dužninou. Sklízejí se, když je dužnina jasně červená.
Kávou se rozumí semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky.