• Home
  • O nás
  • Výživa a zdraví
    • Energie a živiny
    • Životní období
    • Zdraví a pohyb/kondice
    • Mýty ve výživě
  • Potraviny a nápoje ve výživě
    • Obiloviny
    • Luštěniny
    • Ovoce a zelenina
    • Maso a ryby
    • Mléko a vejce
    • Cukr a sladidla
    • Sůl a koření
    • Nápoje
    • Tuky a oleje
  • Bezpečnost potravin
    • Značení potravin
    • Zacházení s potravinami a pokrmy
    • Látky v potravinách
    • Nákazy a otravy z jídla
  • Výživa a onemocnění
    • Poruchy příjmu potravy
    • Potrav. alergie a nesnášenlivosti
    • Onemocnění trávicího traktu
    • Cukrovka
    • Onemocnění štítné žlázy
    • Onemocnění krve
    • Srdečně-cévní onemocnění
    • Nádorová onemocnění
    • Nadváha a obezita
  • Zajímavosti

  1. Home
  2. Výživa a zdraví
  3. Zdraví a pohyb/kondice
  4. Výživa a kostní zdraví

Výživa a kostní zdraví

Stručně k nedostatku vápníku

Vápník je nejvíce zastoupeným prvkem v lidském těle, tvoří 1,5-2 % tělesné hmotnosti. Téměř 99 % z celkového množství vápníku je skladováno v kostech a zubech. Zbylé 1 % se vyskytuje v krvi a extracelulární (mimobuněčné) tekutině a uvnitř všech buněk, kde řídí mnoho metabolických funkcí, které jsou nezbytné pro život každé buňky. Hladina vápníku v krvi je úzkostlivě chráněna – v případě potřeby jsou využívány zásoby vápníku uložené v kostech. Vápník je nezbytný nejen pro udržení normálního stavu kostí a zubů, přispívá také k normální srážlivosti krve, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti svalů, k normální funkci nervových přenosů, k normální funkci trávících enzymů a podílí se na procesu dělení a specializace buněk.

Číst dál …

Výživa a kloubní onemocnění

Kloubní onemocnění se vyskytují zvláště u starších osob velmi často a nezřídka vedou k dlouhodobé nemocnosti nebo k předčasné invaliditě. Vědecké výzkumy z posledních let ukázaly, že alespoň některá onemocnění kloubů mohou být vhodnou výživou pozitivně ovlivněna.

Číst dál …

Jak předejít osteoporóze?

Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí, v důsledku čehož dochází k častějším zlomeninám. I u vzniku osteoporózy je možné – podobně jako u většiny dalších onemocnění - nalézt větší či menší podíl tzv. zevních vlivů a stejně tak i dědičných faktorů. Pokud chceme tomuto onemocnění předcházet, musíme a také můžeme co nejvíce ovlivnit především tzv. „zevní vlivy“.

Číst dál …

Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí, v důsledku čehož dochází k častějším zlomeninám. Nemoc se více vyskytuje zejména u žen ve vyšším věku a je nejčastěji způsobena deficitem vápníku v těle a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže. Lidská kostra je velmi aktivním a proměnlivým orgánem.

Číst dál …

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • E-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Víš, co jíš?
  • Zinek v potravinách
  • Rychlé občerstvení neboli Fast Food
  • Příjem a výdej energie
  • Potravinová pyramida - Podrobný popis
  • Vitamin B12 v potravinách
  • Smažení
  • Probiotika a prebiotika
  • Co jsou alimentární nákazy
  • Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

Důležité kontakty

  • Dozorové orgány
  • Ministerstva
  • Výzkumné ústavy
  • Regionální pracoviště podpory zdraví
  • Spotřebitelské organizace

Kontakty

Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1, 110 00

info@mze.cz
+420 221 811 111
+420 221 812 425

  • Home
  • O nás