Bezpečně doma/v domácnosti
Jedním z nejdůležitějších pravidel, které je důležité si zapamatovat, je, že uvařený pokrm se musí do dvou hodin od dovaření ochladit nebo zmrazit. A to včetně doby, kdy byl pokrm na stole. Jestliže byl pokrm ponechán při pokojové teplotě déle než dvě hodiny (nebo jednu hodinu v teplém prostředí), přítomné bakterie se mohou pomnožit do té míry, že snězení takového pokrmu již není bezpečné. Je proto lépe takové jídlo zlikvidovat.
Tepelná úprava potravin je jednou z nejčastějších úprav potravin. Během tepelné úpravy dochází v potravinách k největším změnám. Mění se chuť potravin, rozvine se vůně, ale rovněž dochází ke změnám ve složení těchto potravin (tepelnou úpravou se ničí například řada vitaminů). Ale působením tepla se také ničí spousta choroboplodných zárodků, mikroorganizmů, jako jsou viry, bakterie a parazité, kteří se mohou v potravinách či pokrmech vyskytovat. Tepelnou úpravou se mohou zničit i některé antinutriční látky (například lektiny v luštěnin??ch). Za syrova v dnešní době a v našich kulturních podmínkách jíme většinou už jen ovoce a zeleninu.
Základní hygienická pravidla doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) v podobě tzv. Pěti klíčů k bezpečnému stravování.
Jak máme zacházet s potravinami, aby byl finální pokrm co nejzdravější?