Bezpečně doma/v domácnosti
Uskladněte tepelně nezpracované maso mimo potraviny, které jsou připraveny k jídlu. Pokud se syrová drůbež nebo jiné syrové maso dotýkají nebo jeho šťáva nateče na tyto hotové pokrmy, budou se šířit bakterie, které mohou způsobit otravu z jídla.
Nauka o zpracování surovin se nazývá kuchařská technologie a zná dva základní způsoby zpracování potravin, a to za tepla a za studena. Oba způsoby mají své výhody a také nevýhody.
Při nakupování je nezbytné dodržovat hygienické zásady tak, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Všechny potraviny, které je možné koupit, by měly být zdravotně nezávadné a bezpečné, přesto je však nutné s některými z nich zacházet jako s potenciálně rizikovými.
Před začátkem práce v kuchyni si myjte ruce mýdlem pod tekoucí teplou vodou alespoň 20 sekund. Umyjte si ruce vždy po použití toalety a také po kontaktu s domácími zvířaty. Používejte čisté nádobí a pomůcky. Dodržujte čistotu pracovního místa. Omývejte krájecí prkénko, nádoby i pracovní náčiní horkou vodou a prostředkem pro mytí nádobí. Po přípravě každého jídla a před přechodem na další umyjte používané pracovní pomůcky.
Některé skupiny potravin jsou velmi náchylné k pomnožení nežádoucích organizmů a je proto nezbytné věnovat podmínkách jejich uskladnění v domácnosti patřičnou pozornost. Mezi tyto skupiny potravin patří zejména cukrářské výrobky, sýry, trvanlivé salámy, syrové maso, vejce.